Herdenking afschaffing slavernij moet landelijk

Archieffoto van de herdenking in het Oosterpark. Foto GPD Beeld
Archieffoto van de herdenking in het Oosterpark. Foto GPD

Twee weken nadat het Amerikaanse congres zich unaniem achter een historische resolutie heeft geschaard waarin spijt wordt betuigd over het slavernijverleden, maakt Amsterdam zich op voor de achtste landelijke herdenking van de afschaffing van de slavernij in 1863. Formele excuses van het kabinet voor het Nederlandse aandeel in de slavenhandel zullen er ook dit jaar niet komen, wel wordt de viering van keti koti ('het verbreken van de ketenen') in het Oosterpark grootser aangepakt dan ooit.

Achtergrond is de wens van het organiserende Ninsee, het nationaal slavernijinstituut, om de landelijke herdenking ook buiten de Surinaamse en Antilliaanse kring onder de aandacht te brengen. Met optreden van populaire artiesten als Sabrina Starke en Boris hoopt het Ninsee meer jongeren naar het Oosterpark te lokken. Een andere trekpleister is de bigi spikri, de optocht van honderden mannen en vrouwen in klederdracht die morgen om negen uur 's ochtends vanaf Artis naar het nationaal monument in het Oosterpark wandelen. De herdenking begint daar om elf uur, in aanwezigheid van staatssecretaris Marja van Bijsterveldt.

Met deze nieuwe ingrediënten moet keti koti uitgroeien tot een écht landelijke viering, vertelt Yvette Forster, samen met haar partner Vincent Soekra door het Ninsee gevraagd het programma samen te stellen. ''De opdracht was om het nationale karakter te versterken. Tot nog toe was de viering in het Oosterpark te veel een Amsterdamse aangelegenheid. Wij zijn op zoek gegaan naar mogelijkheden om ook Turken en Marokkanen te betrekken, en autochtone Nederlanders.

1 juli moet een begrip worden voor alle Nederlanders.''

De wens tot verbreding van keti koti valt niet bij iedereen goed. Kenneth Renfrum, organisator van de lokale viering, die vandaag vanaf 15 uur op het Surinameplein wordt gehouden, vertelt dat het besluit om dit jaar enkele autochtone leden op te nemen in het bestuur, onder wie oud-stadsdeelbestuurder Arco Verburg, heeft geleid tot protesten van de initiatiefnemers van het eerste uur. Renfrum: ''Men heeft er moeite mee dat keti koti niet langer een exclusief Surinaams en Antilliaans feestje is dat met name binnen de eigen kring wordt gevierd. Verandering doet soms pijn.''

Meer moeite heeft Renfrum met een andere wens van het Ninsee om de verschillende keti kotiactiviteiten in de stad te bundelen. Op diverse plaatsen is deze weken een tiental vieringen en herdenkingen. Renfrum: ''Je moet dat niet vanaf boven willen sturen. Die activiteiten zijn ooit ontstaan. Ze zitten elkaar niet in de weg. Bovendien houden Surinaamse en Antilliaanse organisaties niet van samenwerking. Het zijn kikkers in een kruiwagen.''

De oudste viering in Amsterdam was zondag op het Kastanjeplein, niet ver van het Oosterpark. Phine Wijnaldum nam vijftien jaar geleden het initiatief voor het buurtfeest. Zij moppert op het Ninsee. ''Het kost ons steeds meer moeite om de begroting rond te krijgen. Het Ninsee slokt alle subsidie op.'' (PATRICK MEERSHOEK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden