Herdenking Aardappeloproer met pop-up Pieperrestaurant

Op 29 juni begint op en rond de Oostelijke Eilanden het 100 jaar Aardappeloproerfestival. Met onder andere een Pieperrestaurant wordt de oproer herdacht en wordt verbinding in de buurt aangemoedigd.

Sophie van Oostvoorn
Vrouwen tijdens de oproer op de Cruquiusweg Beeld Stichting Aardappeloproerfestival
Vrouwen tijdens de oproer op de CruquiuswegBeeld Stichting Aardappeloproerfestival

Het festival, dat de opstand uit 1917 herdenkt waarbij Amsterdamse vrouwen de straat opgingen wegens voedselschaarste, wordt georganiseerd door de buurt en een aantal kunstenaars.

In de buurt wordt al meer dan 10 jaar jaarlijks een buurtfeest georganiseerd: Patatatoe. "Het is begonnen als een samenkomen van buurtbewoners na de vakantie, daarbij was de aardappel al een belangrijk element in het evenement vanwege de geschiedenis van onze buurt," zegt Rob Andeweg, een van de organisatoren van het festival. "Zo werkt de aardappel in onze buurt letterlijk en figuurlijk als een bindmiddel."

Pieperrestaurant
Tweeënhalf jaar geleden werd de organisatie van Patatatoe benaderd door een groep kunstenaars die samen met hen de Aardappeloproer wilde herdenken. Zo werd Patatatoe omgebouwd tot het 100 jaar Aardappeloproerfestival.

Het festival begint op 29 juni en duurt tot en met 2 juli, tijdens die dagen zijn er onder meer een bruggenloop, voorstellingen met muziek en theater, een gallerie over de buurt, een pop-up Pieperrestaurant en een buurtpicknick op het Marineterrein.

Op 26 juni is er vast een opwarmertje voor het festival, dan worden op enkele plekken in de buurt aardappelen uitgedeeld vanaf schuiten.

100 jaar Aardappeloproerfestival, van 29 juni tot en met 2 juli

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden