Herdenking 9/11 omgeven met ophef
AMSTERDAM - De aanloop naar de herdenking van de aanslagen van 11 september wordt dit jaar bepaald door onrust en geweld. Een dominee wilde korans verbranden, met protesten tot gevolg. In Nederland wordt met spanning uitgekeken naar het optreden van Geert Wilders.
Wilders geeft een speech op een bijeenkomst die gericht is tegen de bouw van een islamitisch centrum in de buurt van Ground Zero. De vraag is hoe die toespraak valt in Nederland, vooral bij CDA en VVD, waarmee hij in onderhandelingen is verwikkeld.
Dominee Terry Jones, die wereldwijd aandacht trok met zijn 'Burn a Koran day', zegt nu toch van zijn actie af te zien.
Dat waren tenminste de laatste berichten. Daar ging veel verwarring aan vooraf. Jones eiste een gesprek met imam Feisal Abdul Rauf, de initiatiefnemer van het centrum in New York. Tijdens een persconferentie las Jones twee telefoonnummers voor die Rauf zou moeten bellen. ''Het is duidelijk: geen kat-en- muisspelletjes meer.''
Rauf hield de zaak af. Hij was niet van plan een ruilhandeltje met Jones te beginnen. Hij was bereid met iedereen te praten 'die serieus en toegewijd wil zoeken naar vrede'. Maar er was geen afspraak met Jones, voegde hij daaraan toe.
Het idee van Jones is intussen door andere heethoofden overgenomen. Dominee Bob Old in Springfield, Tennessee zei drie korans te zullen verbranden en de beelden op YouTube te zetten. De oprichter van het Wyoming Tyranny Response Team wil een koran te verbranden voor het parlementsgebouw van die staat.
Dat kopieergedrag was precies wat president Barack Obama vreesde. Tijdens een persconferentie pleitte hij voor tolerantie en acceptatie van moslims. ''Ze zijn Amerikanen. We maken geen onderscheid tussen 'zij' en 'wij'. Het is alleen maar wij.''
Obama: ''De lieden die het meest geïnteresseerd zijn in een oorlog tussen de islam en het Westen behoren tot Al Qaida. Dat is waar ze op gokken.''
Hij weigerde de naam van predikant Jones te noemen, maar sprak over 'het individu in Florida'.
Ook al wordt mogelijk geen koran verbrand, er viel wel een dode bij protesten tegen dat voornemen. Navo-militairen schoten op een menigte die stenen gooiden naar een basis in Afghanistan, waardoor een betoger om het leven kwam. In Indonesië hoorden zo'n duizend demonstranten van een geestelijke dat 'het hart van de islamitische wereld' al is geraakt. In een Pakistaanse stad gingen zeshonderd mensen de straat op, in Londen elfduizend.
De spanning rond de herdenking neemt ook toe door geplande bijeenkomsten voor en tegen het geplande islamitische centrum.
Tegenstander Pamela Geller, een conservatieve weblogger die de protestbijeenkomst organiseert, zei dat die 'respectvol' zal zijn.
Wilders, op de site van Gellers organisatie Stop the Islamization of America aangeduid als vrijheidsstrijder, moet het podium delen met een aantal Republikeinse politici, die verzet tegen de 'moskee op Ground Zero' als kernboodschap van hun campagne hebben. ''Het is geen politieke bijeenkomst,'' zei Geller toch. Volgens haar gaat het om mensenrechten.
Wilders heeft niets losgelaten over wat hij in New York gaat zeggen. Mogelijk zal hij spreken over de 'Geert Wilders International Freedom Alliance', een koepel van organisaties die 'knokken voor vrijheid en tegen de islam'. Wilders kondigde deze zomer de oprichting van die organisatie aan. (ADDIE SCHULTE)
Vandaag in Het Parool: Milde imam tegen rabiate conservatief
In het conflict over een islamitisch centrum bij Ground Zero in New York staat de verzoenende imam Feisal Rauf tegenover Pamela Geller, bewonderaar van Geert Wilders.