Hercules met kisten MH17 aangekomen in Hilversum

De vijf rouwauto's met kisten met stoffelijke resten van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne zijn zaterdag rond 18.15 uur aangekomen bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Daar worden de resten onderzocht en mogelijk geïdentificeerd door forensisch experts.

Een kist met stoffelijke resten van slachtoffers van MH17 wordt op de luchthaven van Charkov in een Hercules-transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht gedragen. In totaal vijf kisten zullen naar Eindhoven worden gevlogen. Bij de ceremonie is ook minister Bert Koenders (2de L) van Buitenlandse Zaken. Beeld anp
Een kist met stoffelijke resten van slachtoffers van MH17 wordt op de luchthaven van Charkov in een Hercules-transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht gedragen. In totaal vijf kisten zullen naar Eindhoven worden gevlogen. Bij de ceremonie is ook minister Bert Koenders (2de L) van Buitenlandse Zaken.Beeld anp

Op de luchthaven van Charkov was een korte ceremonie voor de slachtoffers. Daarbij was onder anderen minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en Pieter-Jaap Aalbersberg, de leider van de repatriëringsmissie, aanwezig.

Het was de zesde keer dat lichamen van slachtoffers naar Nederland worden teruggebracht. De laatste maal was op 4 augustus. Toen ging het om een kist. Namens het kabinet waren de ministers Opstelten van Veiligheid en Justitie en Plasterk van Binnenlandse Zaken aanwezig bij de aankomst van het toestel in Eindhoven.

Respectvol afscheid
'Heel indrukwekkend en aangrijpend' noemde minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zaterdag de plechtigheid op het vliegveld van Charkov waar afscheid werd genomen van slachtoffers van de vliegramp van MH17.

Koenders dankte na de ceremonie de Oekraïense erewacht en de dragers van de kisten. Hij dankte hen voor de steun bij het terugbrengen van de slachtoffers. 'Er wordt hier vol respect afscheid genomen', zei hij na afloop. De bewindsman heeft op zijn eerste reis naar Oekraïne het gevoel gekregen dat Oekraïeners 'meeleven met de families' van de slachtoffers.

Volgens Koenders gaat het werk van de repatriëringsmissie door, maar zijn we al een 'heel eind' gekomen met de identificatie van de slachtoffers. Er moeten nog 9 slachtoffers worden geïdentificeerd. Hij hoopt dat met de terugkeer van de stoffelijke resten de families 'een zekere rust krijgen na alle ellende'.

Rouwstoet MH17 opnieuw over A2 en A27
De rouwstoet reed daarna van Eindhoven over de A2 en de A27 naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Tijdens het passeren van de stoet werd het verkeer een korte tijd tegengehouden.

In Hilversum zullen de lijken worden geïdentificeerd. De rouwauto's worden rond 18.00 uur bij de kazerne in Hilversum verwacht. De gemeente Hilversum hangt vanaf 16.00 uur de vlag halfstok.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden