Hepatitis steekt kop op bij hiv-patiënten

AMSTERDAM - Homoseksuele mannen met hiv worden bedreigd door een nieuwe ernstige infectieziekte. Hepatitis C verspreidt zich razendsnel onder deze groep en kan leiden tot ernstige leverschade en leverkanker.

Hepatitis C wordt overgedragen via bloed-bloedcontact, maar staat niet bekend als seksueel overdraagbare aandoening (soa). Voor 2000 kwam het hepatitis C nauwelijks voor onder homomannen met hiv. In het voorjaar van 2007 bleek vijftien procent van deze mannen die de Amsterdamse soa-poli bezochten, met hepatitis C te zijn besmet. Dit voorjaar was dat gestegen tot meer dan twintig procent.

Artsen en onderzoekers van de GGD en internisten bij de hiv- poli's van Amsterdamse ziekenhuizen maken zich grote zorgen. Volgens Thijs van de Laar, moleculair epidemioloog bij de GGD, is het nog onduidelijk hoe de ziekte zich precies verspreidt en welke rol hiv daarbij speelt en waarom de uitbraak juist nu plaatsvindt. ''Het meest waarschijnlijk is dat hepatitis C tijdens onveilig anaal contact wordt overgedragen via kleine verwondingen in het rectale slijmvlies,'' stelt Van de Laar die vandaag op zijn onderzoek promoveert aan de Universiteit van Amsterdam.

Ook in andere Europese steden als Londen, Berlijn en Parijs doet zich een zelfde ontwikkeling voor. De GGD, hiv-behandelaren en belangen organisaties zoals Poz and Proud, zijn begonnen met het voorlichten van de groep.

De behandeling van hepatitis C bij hiv-geïnfecteerden duurt een jaar, gaat gepaard met ernstige bijwerkingen en is, wanneer er te laat mee begonnen is, slechts in een derde van de gevallen succesvol. ''Snelle opsporing en vroege behandeling van nieuwe hepatitis C infecties is dan ook van groot belang,'' aldus Van de Laar. (FRANS BOSMAN)

Artsen en onderzoekers van de GGD en internisten bij de hiv- poli's van Amsterdamse ziekenhuizen maken zich grote zorgen. Het aantal homoseksuele mannen met hiv dat besmet raakt met hepatitis C stijgt schrikbarend. Foto GPD Beeld
Artsen en onderzoekers van de GGD en internisten bij de hiv- poli's van Amsterdamse ziekenhuizen maken zich grote zorgen. Het aantal homoseksuele mannen met hiv dat besmet raakt met hepatitis C stijgt schrikbarend. Foto GPD
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden