Henry Kissinger en Shirley Bassey bij uitvaart Thatcher

Vele prominenten zullen vandaag de uitvaart van de Britse oud-premier Margaret Thatcher bijwonen. Onder hen vele Amerikaanse conservatieve leiders. Zo zullen de voormalige vice-president Dick Cheney en minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger aanwezig zijn. Zij zijn in Londen als persoonlijk gast en maken geen deel uit van de officiële delegatie. De Obama-regering heeft geen topfunctionarissen afgevaardigd.

Henry Kissinger en Margaret Thatcher in Washington, 18 september 1975. Beeld ap
Henry Kissinger en Margaret Thatcher in Washington, 18 september 1975.Beeld ap

De 'Iron Lady', die vorige week maandag overleed op 87-jarige leeftijd aan de gevolgen van een beroerte, krijgt op verzoek van haar familie geen staatsbegrafenis, maar een ceremoniële uitvaart met militaire eer. De kist met het stoffelijk overschot van Thatcher zal in een rouwstoet van het parlementsgebouw in Westminster door de binnenstad van Londen naar St-Paul's Cathedral worden gereden. Daar is een herdenkingsdienst. In besloten kring vindt daarna de crematie plaats.

In totaal zijn 2.300 uitnodigingen verstuurd. Naar schatting zullen er ongeveer 2.000 gasten aanwezig zijn.

Ook de Britse koningin Elizabeth woont de plechtigheid bij. Het is voor het eerst sinds de staatsbegrafenis van Sir Winston Churchill in 1965 dat de vorstin de uitvaart van een oud-premier bijwoont. Normaal blijft zij weg bij het afscheid van een voormalig regeringsleider, omdat zij op geen enkele manier betrokken wil raken bij partijpolitiek.

Joan Collins
In haart buurt zit vermoedelijk de Britse premier David Cameron. Ook zijn voorgangers zullen Thatcher de laatste eer bewijzen. Verder zijn ook talrijke gasten van buiten de politiek aanwezig: de Britse actrice Joan Collins, de acteur Michael Caine, zangeres Shirley Bassey en musicalcomponist Andrew Lloyd Webber. Namens Nederland is oud-premier en minister van Staat Ruud Lubbers aanwezig.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden