Hennis: 'Wij zijn de oren en ogen van de VN-missie'

Het verbeteren van de veiligheid in Mali door mee te doen aan de VN-missie is direct in het belang van Nederland en Europa. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag in zijn wekelijkse persconferentie.

redactie
inister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie staat de pers te woord bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Beeld anp
inister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie staat de pers te woord bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.Beeld anp

De premier verwacht dat de veiligheid in het noorden van Mali verbetert door de missie. Het noorden van het Afrikaanse land is nu een broeinest voor terroristen. Naast militairen en agenten gaan er ook inlichtingenexperts mee op missie. Zij moeten informatie verzamelen en analyseren. 'Dat vergroot de kans op succes van de missie aanzienlijk', aldus Rutte.

Voor premier Rutte is niet alleen de veiligheid van Nederland en Europa de enige reden voor de missie. Hij zei dat Nederland als lid van de internationale gemeenschap de verantwoordelijkheid voelt om bij te dragen aan de missie, die een breed draagvlak heeft.

Verder gaat het erom grensoverschrijdende verspreiding van terrorisme en ernstige criminaliteit tegen te gaan en de situatie van de bevolking te verbeteren. Rutte wees erop dat Europa de eigen zuidgrens in de gaten moet houden, omdat minder automatisch gerekend kan worden op de Verenigde Staten, hoewel die er ook actief zijn.

Oren en ogen van de missie
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie voegde daaraan toe dat de Nederlandse troepen 'de oren en de ogen' worden van de VN-missie in Mali. Nederland zal daarmee voorzien in 'militaire nichecapaciteit'. Defensie stuurt onder meer verkenners, commando's en Apache-gevechtshelikopters, zei Hennis. De eerste militairen zullen naar verwachting al in december vertrekken. 'In januari zullen langzaamaan de rest van de eenheden volgen', voegde ze eraan toe.

De missie zal vooral gericht zijn op het verkrijgen van inlichtingen en informatie. Door die inzet is 'de informatiepositie voor ons als Nederland heel goed'. Maar het verzamelen van inlichtingen 'is ook cruciaal voor het welslagen van de VN-missie', aldus Hennis.

Volgens de minister kan de krijgsmacht de missie 'heel goed aan'. Door deze missie komen andere missies niet in de knel, aldus Hennis. 'We zijn nog steeds met de marine in de Golf van Aden, met de Patriots in Turkije en met de F-16's in Afghanistan.' Door de bezuinigingen op Defensie kan er minder worden gedaan, zei Hennis, maar zijn er nog steeds genoeg mogelijkheden om een waardevolle bijdrage te leveren.

Rutte vindt de missie in Mali niet te vergelijken met Afghanistan omdat de politieke situatie heel anders is en ook de toestand ter plekke als het gaat om bijvoorbeeld smokkelroutes en de verspreiding van terrorisme.

Premier Mark Rutte Beeld ANP
Premier Mark RutteBeeld ANP
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie Beeld anp
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van DefensieBeeld anp

Unaniem besluit
Volgens Rutte was het besluit voor de missie unaniem genomen. Ik heb vaker het beeld geschetst gezien dat de PvdA altijd oorlog zou willen voeren in Afrika en de VVD overal oorlog zou willen voeren behalve in Afrika.' Dat beeld klopte niet, zei hij. Alle aspecten zijn zorgvuldig afgewogen en het besluit wordt door ministers van beide partijen gedragen, meent de premier.

De missie duurt 'in beginsel' tot 2015. Het kabinet zal in de eerste helft van 2015 kijken of de missie ook na 2015 zal worden voortgezet of dat de Nederlandse bijdrage in dat jaar zal worden beëindigd.

De kosten van de missie zullen in het eerste jaar 65 miljoen euro en de daaropvolgende jaren tussen de 40 en 50 miljoen euro per jaar bedragen.

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) Beeld anp
Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken)Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden