Hennis: 'sorry' voor afketsen deal Leopardtanks

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie heeft woensdag in Indonesië excuses aangeboden voor het besluit van de Tweede Kamer om de verkoop van 80 overtollige Leopardtanks te blokkeren. Het gaat niet om formele excuses namens de regering, maar 'wel kan ik persoonlijk sorry zeggen', aldus de minister op een persconferentie. Een woordvoerder van de minister bevestigde berichtgeving uit NRC Handelsblad hierover.

Minister Janine Hennis-Plasschaert van Defensie inspecteert de Indonesische troepen Beeld afp
Minister Janine Hennis-Plasschaert van Defensie inspecteert de Indonesische troepenBeeld afp

Hennis vindt niet dat excuses aangeboden hoeven te worden voor een democratisch genomen besluit. 'Maar de manier waarop de discussie verliep, was niet gerechtvaardigd gezien de relatie met Indonesië.' De minister zei dat ze niet wil dat zoiets nogmaals gebeurt.

De verkoop van het materieel ketste juli vorig jaar af toen Indonesië besloot 100 tanks van Duitsland te kopen. De Tweede Kamer blokkeerde de verkoop, omdat het land nog steeds mensenrechten zou schenden. Vooral de situatie Papoea, een provincie die streeft naar onafhankelijkheid, baarde de Kamer zorgen.

Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal verzekerde dat de tanks niet in Papoea zouden worden ingezet en dat de verkoop voldeed aan de criteria voor wapenexport, waaronder ook de menserechten. Toen de tanks door Jakarta van Duitsland werden gekocht, zei toenmalig minister Hans Hillen van Defensie al dat Nederland 'schone, maar lege handen heeft'. Volgens hem gebruikt Duitsland dezelfde criteria als Nederland en is het dus vreemd dat er andere conclusies uitrollen.

Door het spaaklopen van de deal liep Nederland 200 miljoen euro mis. Bovendien liep de relatie met de voormalige kolonie een knauw op. Die leek begin dit jaar, tijdens een bezoek van de minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken aan Jakarta, weer hersteld. In juni ging het kabinet akkoord met de levering van fregatonderdelen aan Indonesië ter waarde van 345 miljoen euro.

Hennis is in Indonesië om de band met het leger aan te halen. Ze heeft een intentieverklaring getekend om de samenwerking te versterken. Er zijn volgens de minister ,,belangrijke stappen gezet voor verdere serieuze samenwerking''.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden