Hennis herhaalt: voorlopig geen besluit JSF

Voorlopig wordt echt nog geen besluit genomen over de vervanging van het F-16 jachtvliegtuig. Dat schrijft minister Jeanine Hennis van Defensie vrijdag aan de Tweede Kamer.

De JSF in de maak bij vliegtuigbouwer Lockheed Martin in Texas. Beeld reuters
De JSF in de maak bij vliegtuigbouwer Lockheed Martin in Texas.Beeld reuters

Ze reageert op berichtgeving van Elsevier, dat een conceptdocument in handen heeft waarin zou staan dat de straaljager Joint Strike Fighter (JSF) 'financieel inpasbaar' is. Ook zou in het stuk staan dat de JSF een betere keus is dan andere toestellen, zoals bijvoorbeeld de Zweedse Saab Gripen.

Hennis schrijft dat ze een visie aan het opstellen is voor de toekomst van Defensie. Daarin komt ook de vervanging van de F-16 aan de orde. Het zal nog de nodige tijd kosten voordat dit document klaar is. Ze hoopt haar visie voor het einde van het jaar naar de Kamer te sturen. Eerder stelde ze al dat publicatie over dit onderwerp 'op zijn minst voorbarig is' en sprak ze van een canard.

Op aandringen van SP, D66 en PvdA vroeg de Tweede Kamer Hennis na de publicatie in Elsevier om opheldering over het concept-document. SP-Kamerlid Jasper van Dijk vindt de reactie van Hennis waardeloos. 'We hadden gevraagd om een reactie op het rapport, of het rapport openbaar kon worden en hoe het kwam dat het stuk is gelekt. Op geen van die vragen hebben we een antwoord gekregen', stelt Van Dijk, die spreekt van een schoffering van het parlement.

Ook Wassila Hachchi van D66 is niet tevreden. 'De minister hoort helder antwoord te geven. Ik kan nu alleen maar de conclusie trekken dat het inderdaad gaat om een gelekte conceptvisie van de minister', zegt ze. Hachchi zal de minister volgende week tijdens een debat over de F-16 hierover aanspreken. Van Dijk wil Hennis dan ook aan de tand voelen.

Angelien Eijsink van de PvdA stelde vrijdag genoegen te nemen met de brief. De Nederlandse politiek steggelt al jaren over de aanschaf van de JSF. In 2015 moet er definitief een knoop over worden doorgehakt. Overigens doet Nederland wel mee aan de ontwikkeling van het toestel. Inmiddels zijn twee testtoestellen van de productieband gerold; met de eerste worden al enige tijd testvluchten uitgevoerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden