Update

Hennis: geen verschil van mening met officieren

Volgens minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) is er geen verschil van mening tussen haar en officieren van de krijgsmacht. De bewindsvrouw schrijft dat donderdag aan de Tweede Kamer naar aanleiding van een kritisch artikel van generaal-majoor buiten dienst, Harm de Jonge.

null Beeld AP
Beeld AP

De oud-militair stelde deze week in dagblad Trouw dat de bewindsvrouw meer zou moeten investeren in de vertrouwensband met het personeel. Ook uitte hij kritiek op de bezuinigingen bij het ministerie die zouden getuigen van 'weinig visie'.

Hennis heeft inmiddels De Jonge gesproken. Ze hebben vastegesteld 'dat van een tegenstelling tussen officieren en de minister geen sprake is'. De Jonge is voorzitter van de Werkgroep Defensiebeleid en Krijgsmacht van de Gezamenlijke Officieren Verenigingen en Middelbaar- en Hoger Burgerpersoneel.

'Alle begrip' over zorgen bezuinigingen
De minister zegt 'alle begrip' te hebben voor de zorgen van het personeel over mogelijke bezuinigingen. Ze komt binnenkort met een toekomstvisie voor de krijgsmacht. Bij de opstelling en uitwerking daarvan wordt nauw samengewerkt met de commandanten. 'Gezamenlijk staan wij voor de koers die Defensie inslaat.'

Defensie kreeg onder het kabinet-Rutte I een bezuiniging van 1 miljard euro voor de kiezen. Onlangs meldde het ministerie nieuwe tegenvallers die oplopen tot ruim 330 miljoen in 2018. Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie noemt het antwoord van de minister teleurstellend. 'Ik kan daarom geen genoegen nemen met de mededeling dat er een gesprekje is geweest met de officierenvereniging.' Hij zal opnieuw aandringen op een debat met de minister.

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld EPA
Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden