'Hennepacties politie slecht gedocumenteerd'

De politie houdt de cijfers over invallen in mogelijke hennepkwekerijen waarbij niks wordt aangetroffen slecht bij. Mensen bij wie een onterechte inval wordt gedaan zouden slechte nazorg krijgen. Dat concludeert de Nationale ombudsman na een onderzoek naar de acties, zo werd maandag bekend.

De administratie rondom invallen bij vermeende hennepteelers zou niet orde zijn, zo zegt de Nationale ombudsman Beeld ANP XTRA
De administratie rondom invallen bij vermeende hennepteelers zou niet orde zijn, zo zegt de Nationale ombudsmanBeeld ANP XTRA

De ombudsman mist in zijn onderzoek cijfers over hoe vaak bij een inval in een vermoedelijke hennepkwekerij toch geen planten worden gevonden. Ook registreert de politie niet of er in zo'n geval wel sporen zijn aangetroffen van een ontruimde hennepkwekerij of een kwekerij in aanbouw. Volgens de ombudsman is dat wel van groot belang, omdat dan pas kan worden ingeschat in hoeverre met de acties onschuldige burgers worden getroffen.

Verder blijkt uit het onderzoek, waarin het optreden van drie politie-eenheden werd onderzocht, dat de voorwaarden waaronder de politie een inval kan doen landelijk verschillen. Verder verschilt het ook per politieregio welke nazorg wordt aangeboden aan mensen in wiens huis een inval is geweest waarbij niets is gevonden. Soms wordt alleen een briefje op de geforceerde deur achtergelaten. Ook lijkt de schade die door een onterechte inval is veroorzaakt, niet altijd even makkelijk en ruimhartig te worden vergoed.

De Nationale ombudsman wil zich niet uitspreken over het beleid en de aanpak van hennepteelt, maar vraagt aan de politie meer oog te hebben voor de onschuldige burger. Daarvoor moeten de gegevens over de invallen beter worden bijgehouden. De ombudsman wil over een jaar betrouwbare en gedetailleerde cijfers over de invallen in vermeende hennepkwekerijen van de politie krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden