Hennah Buyne mag blijven

AMSTERDAM - De Amsterdamse PvdA-wethouder Hennah Buyne (Onderwijs) heeft het tweede debat over de lesbrief overleefd.Een motie van afkeuring wegens het onvolledig en onjuist informeren van de raad werd gesteund door de oppositiepartijen VVD, CDA en D66. Samen hebben ze 12 van de 45 raadszetels.

De coalitiepartijen PvdA en GroenLinks en oppositiepartij SP hadden wel kritiek op Buyne, maar vonden de motie te ver gaan.

Buyne liet begin dit jaar een lesbrief maken voor scholen over vrijheid van meningsuiting en de omgang met conflicten. Ze keurde de eerste twee versies van de lesbrief af. In het raadsdebat van half februari meldde ze dat niet en zei ze dat ze zich niet inhoudelijk met de opdracht had bemoeid. Ze meldde dat in een brief aan de gemeenteraad. Gisteren bood ze in de raad haar excuses aan.

Opvallend was de toon van coalitiepartner GroenLinks. Een felle fractievoorzitter Judith Sargentini meende dat Buyne haar best moest doen om de raad ervan te overtuigen dat er opnieuw 'een vertrouwensband' zou ontstaan. 'Respect' zou ze terugwinnen door haar fout ruimhartig toe te geven.

De PvdA en de SP prezen Buyne omdat ze de raad zelf op de hoogte had gesteld van haar bemoeienis met de brief.

Na de raadsvergadering deed het verhaal de ronde dat Buyne pas onder zware druk had ingezien dat ze aanvankelijk een fout had gemaakt. Dat wordt door ingewijden ontkend. Wel moest Buyne ervan worden overtuigd dat haar bemoeienis met de kaft en cartoons in eerdere versie van de lesbrief ook een inhoudelijke kant had.

Toen ze daarvan nog op de dag van het eerste debat overtuigd was, werd er dagen overlegd over de manier waarop die fout gecorrigeerd moest worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden