Column

Henk zanikt. Sterker: Henk zeurt. Nog sterker: Henk zeikt.

Theodor Holman

Ik zal het maar eerlijk zeggen: ik ben vijftigplus. Maar er is geen haar op mijn hoofd die op de partij 50Plus gaat stemmen, hoewel ik lijsttrekker Henk Krol heus wel een grappig kereltje vind. Of beter: ik vond Henk Krol een grappig ventje toen hij nog hoofdredacteur van de Gaykrant was en ik hem wel eens interviewde.

Hij had toen wat te vertellen, hij stond ergens voor, hij was alert, maakte je attent op misstanden. Maar nu zanikt Henk. Sterker: Henk zeurt. Nog sterker: Henk zeikt.

'50Plus,' zegt Henk tegen Nu.nl, 'wil met bedachtzaamheid naar onderwerpen kunnen kijken en af en toe roepen: jongens, doe even rustig.'

Het spijt me, maar dit is zo'n bejaardenpisopmerking! Ik begin me er als vijftiger plaatsvervangend voor te schamen.

Bedachtzaamheid ... jongens, doe even rustig ... Als ik dit soort teksten hoor, wil ik meteen een raam opendoen om het eens flink te laten doortochten. En Henk gaat door: 'Het voordeel van de mensen van 50Plus is dat we enige levenservaring hebben.'

Pfff ... Levenservaring ... en dan zeggen: jongens, doe even rustig. Opa Bakkebaard Krol als verkeersagent in Rollator City.

Heb je als je vijftigplus bent enige levenservaring? En welke dan? Welnu, mijn leeftijdgenoten zijn geboren in de jaren vijftig, zestig. Toen ze op leeftijd kwamen, waren er de jaren zeventig. De jaren van seks, drank en rock-'n-roll. De jaren van vrijheid en revolutie.

Er werd niet opeens een politicus door een rare dierfanaticus doodgeschoten, welnee: destijds waren de bomaanslagen van de Rote Armee Fraktion een onderdeel van de dag. Heel Duitsland riep toen: jongens, doe even rustig! Maar dat had het effect dat werkgeversvoorzitter Hanns Martin Schleyer werd ontvoerd en geëxecuteerd. De Rote Armee Fraktion heeft trouwens tot 1998 bestaan.

Toen Henk zijn levenservaring opdeed en homoseksualiteit salonfähig maakte, zong John Lennon Revolution en Bob Dylan The times they are a-changin'. Dat waren geen zeikerds, die zetten de boel op z'n kop.

Die partij van jou doet het tegendeel, Henk - het is meer een partij voor 80Plus of 100Plus. Jullie vieren de ouderdom niet, jullie klagen alsof je het de maatschappij kwalijk neemt dat je vijftigplus bent geworden.

'Jongens, doe even rustig!' Henk, zou je die zin dertig jaar geleden ook hebben uitgesproken?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden