PlusTen slotte

Henk van Mokum (1942-2017) was wereldberoemd in de Jordaan

Hij was bijna altijd te vinden in Rooie Nelis, het café van Blonde Sien en Gerrit Blommers in de Laurierstraat. Soms zat hij aan de bar met een biertje, maar vaker nog stond hij er te zingen.

Annelies Bontjes
'Henk had precies de juiste klankkleur en precies de juiste beleving van het Amsterdamse lied.' Beeld Klaas Fopma
'Henk had precies de juiste klankkleur en precies de juiste beleving van het Amsterdamse lied.'Beeld Klaas Fopma

Liedjes van zijn grote held Willy Alberti, maar net zo makkelijk verzon hij ter plekke zijn eigen nummers. "Dan zette Gerrit hem op een stoel met een telefoonboek, en dan maakte hij liedjes van de namen," herinnert Blonde Sien zich.

In Rooie Nelis begon het allemaal, de zangcarrière waarvoor Henk van der Geld zijn naam veranderde in Henk van Mokum. "Hij had precies de juiste klankkleur en precies de juiste beleving van het Amsterdamse lied," zegt Dries Roelvink over zijn collega en vriend.

Een Amsterdamse Jongen
Toen Roelvink het nummer Een Amsterdamse Jongen, een ode aan Johan Cruijff, op de radio hoorde was hij meteen diep onder de indruk. "Na de dood van Willy Alberti en Johnny Jordaan was er een gat ontstaan. Ik ging op zoek naar iemand die net zo mooi kon zingen. Toen ontdekte ik Henk."

Van der Geld bracht zijn eerste plaat uit in 1968. Later vormde hij samen met de inmiddels overleden Rob Schallies het duo De Mokummers.

Volgens Blommers maakte de volkszanger veel grapjes. "Hij moest een keer optreden op de Rozengracht. 'Dames en heren: de grote Henk van Mokum!', zei de presentator en wees naar de linkerhoek van het podium. Vervolgens kwam Henk expres vanuit de andere hoek oplopen. Dat soort gekke dingen deed ie wel vaker, het was echt een boefie."

In 1987 ging Van der Geld op tour door Amerika met collega's, onder wie Manke Nelis, Rita Corita en Annie de Reuver. Het eindigde in een drama. Onderweg naar een optreden werd het busje waar de groep in reed van achteren geraakt door een vrachtwagen. Drie inzittenden, onder wie zanger Will Jones, overleefden het ongeluk niet. Van der Geld belandde met een dubbele beenbreuk, een hersenschudding en een kapot gebit in een Amerikaans ziekenhuis.

Ook daar bleef zijn gave niet onopgemerkt; hij werd gevraagd te zingen voor de plaatselijke radiozender. Vanuit het ziekenhuisbed maakte hij zijn eigen The Mook show.

Op tv
Hoewel het hem aan talent niet ontbrak, is Van der Gelds bekendheid de stadsgrenzen nooit overstegen. "Hij kon heel mooi zingen, maar alleen als ie zin had, zo'n jongen was het wel," zegt Blommers. Roelvink herkent dat beeld. "Dan zou hij acht nummers zingen, maar stopte hij er na het eerste al mee omdat hij vond dat ze te veel door hem heen praatten."

Eén keer heeft Van der Geld het gevoel van nationale bekendheid kunnen ervaren. Toen mocht hij optreden in de show Toi toi toi bij Ted van Ted de Braak. "Primetime zaterdagavond, Nederland 1: daar was hij echt trots op," zegt Roelvink. "De dag voor de uitzending ging hij de hele Jordaan rond om iedereen te vertellen dat hij op tv zou komen."

In 2008 kreeg Van der Geld de erepenning van de stad Amsterdam. Hij werd geprezen om zijn bijdrage aan de Jordanese muzikale traditie.

Henk van der Geld leed al geruime tijd aan parkinson. Op 25 april overleed hij, 75 jaar oud.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden