Henk Schiffmacher mag zijn Tattoo Museum niet in

Tattookunstenaar Henk Schiffmacher is de toegang tot zijn eigen Amsterdam Tattoo Museum geweigerd. Een langlopend conflict met de organisatie Partners aan het Werk waarmee Schiffmacher voor de start van het museum een samenwerking aanging, heeft met deze actie een nieuw dieptepunt bereikt.

Henk Schiffmacher: 'ik ben in een soort Jiskefet beland'.Beeld Jesaja Hutubessy

'Ik ben in een soort Jiskefet terechtgekomen', meldt Schiffmacher vanuit een café vlakbij het museum, waar hij sinds vanochtend samen met zijn personeel zit. 'Een aantal jaren geleden hebben we een poging gedaan het museum op te richten. Daarvoor zijn we een samenwerking aangegaan met Partners aan het Werk. Er zijn beloftes gedaan die niet zijn nagekomen'.

Vanochtend plaatste Schiffmacher een bericht op de Facebookpagina van het museum waarin hij vertelde dat hij en zijn medewerkers de toegang tot het pand, dat op dit moment wel gewoon open is, is ontzegd. 'Na bijna een jaar van vechten, is het ons vanochtend verboden ons eigen museum te betreden. Onze collectie is in gijzeling genomen', zo is te lezen op de pagina.

Wantrouwend persoon
Directrice van Partners aan het Werk Jeanette Seret zegt geschrokken te zijn van het bericht. 'Ik hoopte dat we eerst met elkaar konden praten voordat het op Facebook werd gezet. Henk is een wantrouwend persoon. Hij had verwacht dat er meer geld zou zijn voor het museum. Maar de huur moet betaald worden en dus kun je niet alles wat binnenkomt meteen uitgeven'.

Volgens Schiffmacher zijn een hoop beloftes niet nagekomen. 'Seret heeft zich eenzijdig het beheer van het geld van het museum toegeëigend. Medewerkers werden niet meer betaald, de voorzitter is er inmiddels vandoor gegaan. Ze flikkert er links en rechts rekeningen uit. Er is geen samenwerking mogelijk'.

Huisvredebreuk
Partners aan het Werk is een productiebedrijf dat deel uitmaakt van het Amsterdam Tattoo Museum. Het bedrijf biedt arbeidsplaatsen aan langdurig werklozen. Gisteravond escaleerde het conflict tussen Schiffmacher en directrice Seret. De politie moest uiteindelijk tussenbeide komen. 'Omdat er sprake was van huisvredebreuk', zegt de directrice. 'Ik heb de keycards van Henk en zijn medewerkers gedeactiveerd om erger te voorkomen'.

Schiffmacher meldt vanuit het café dat hij op dit moment geen idee heeft over hoe het conflict opgelost moet worden. 'Ik ben ervan overtuigd dat ik het museum in mijn eentje overeind kan houden. Ik wil graag verder. Ik ben niet van plan dit museum zomaar onder me vandaan te laten trekken'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden