Henk Pleket: de stem van De Havenzangers

Hij beschreef zichzelf ooit als de stem van de legendarische band De Havenzangers. Henk Pleket (16 mei 1937) groeide tijdens zijn carrière uit tot een huisnaam binnen de Nederlandse muziekwereld en één van de geestelijk vaders van de feestmuziek.

De Havenzangers. © ANP Beeld
De Havenzangers. © ANP

De in Arnhem geboren Pleket bereikt in recordtempo de top. Staat hij in de beginjaren van zijn muziekcarrière nog vooral op het podium tijdens bruiloften en partijen, in 1977 breekt hij door nadat zijn feestband El Mondo Combo is omgedoopt in De Havenzangers. De feestmuziekband scoort vrijwel direct een hit met het nummer Aan Het Strand Stil en Verlaten. Het gelijknamige debuutalbum gaat honderdduizenden keren over de toonbank.

Eind jaren '70 en gedurende de jaren '80 bewijst Pleket geen eendagsvlieg te zijn. Met de band haalt hij keer op keer de hitlijsten, onder meer met nummers als Trouw niet voor je veertig bent en het voetballied Rome. We Komen. Pleket blijft als zanger en gitarist één van de bekendste leden van de band.

Grimmig conflict

De opgewekte feestmuziek van de zanggroep staat echter in schril contrast met een grimmig juridisch conflict dat in de jaren '90 achter de schermen wordt uitgevochten. Na een breuk met het boekingskantoor van de band wordt Pleket in 1998 veroordeeld tot het terugbetalen van een privéschuld van enkele honderdduizenden guldens aan het bedrijf. Hoewel de overige Havenzangers onaangenaam worden verrast door de financiële perikelen van hun frontman, leidt de rechtszaak niet tot een breuk.

De Havenzangers staan tot 2007 op het podium, al bestaat de groep in zijn laatste jaren alleen uit Pleket en medezanger Willem Mulder. Wanneer ook Mulder er om onbekende reden de brui aan geeft, gaat Pleket alleen verder onder de naam Havenzanger Henk Pleket.
Ook op andere fronten blijft hij actief aan zijn showbizzcarrière timmeren. Zo tekent hij in 2007 voor deelname aan de afslankshow De Afvallers, van SBS6.

Geridderd

Pleket mag zich dan ook Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen: hij ontvangt zijn lintje in 2003.

In 2009 gaat het snel bergafwaarts met de gezondheid van de zanger, bij wie kanker is geconstateerd. Zelf blijft hij tot het einde optimistisch en strijdbaar. Hij hoopt op een comeback, zegt hij op Wereldkankerdag tegen dagblad De Stentor. 'Weer 's Nachts na tweeën zingen en Oh Mona. Heerlijk', mijmert de zanger, slechts enkele maanden voor zijn dood.

Henk Pleket is 74 jaar geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden