'Henk Bleker doet alsof natuurliefhebbers crimineel zijn'

'Als de natuurplannen van Henk Bleker doorgaan is dat een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis'. Dat stelt Ed Nijpels. 'Hij schoffeert de 2,2 miljoen nette Nederlanders die natuurorganisaties steunen en doet alsof ze meedoen aan criminele activiteiten.'

Sebastiaan Timmermans
Ed Nijpels. Beeld
Ed Nijpels.

Dat zei de VVD-coryfee vandaag in het programma Eva Jinek op zondag. 'Bleker heeft geen enkel argument om meer dan twintig procent te bezuinigen, net als op alle beleidsterreinen', zei een furieuze Nijpels. 'Hij heeft het beste met zijn pony's en zijn weiland voor'.

Staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw verdedigde de afgelopen weken zijn plannen in de Tweede Kamer. Nijpels noemde de concessies die Bleker afgelopen week deed (zoals het beschermen van de Smient) lang niet afdoende. 'Hij heeft een soort ideologie, een totaal andere visie waarmee je met natuur mee moet omgaan', zei Nijpels.

Natuurorganisaties hebben felle kritiek op de plannen van Bleker. Centraal staat het decentraliseren van het natuurbeleid. Provincies worden verantwoordelijk voor natuurgebieden. Tegelijkertijd wordt er stevig gekort. Volgens Nijpels bezuinigt Bleker '72 procent' en stelt hij toch dat de natuur in tact blijft. Dat kan helemaal niet, stelt Nijpels. 'Hij had vooraf met bijvoorbeeld gemeenten, waterschappen en provincies om tafel moeten gaan zitten', zei Nijpels. Hij is ervan overtuigd dat Bleker dan geen ruzie had gehad met natuurbeschermers.

Volgens Nijpels wordt het nog een hele 'toer' voor het kabinet om in het zadel te blijven tot na de zomer, wegens de vaak problematische samenwerking met de PVV. Hij noemde de hypotheekrenteaftrek als belangrijk punt in het geval van extra bezuinigingen. 'Niets kan meer onbespreekbaar zijn, maar het bevorderen van het eigen woningbezit moet centraal staan.'

Henk Bleker spreekt in Zeeland. Beeld ANP
Henk Bleker spreekt in Zeeland.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden