Hengelaars, Peeters is terug uit Kortenhoef

In de voetsporen van vader en opa wil ook Peeters de winkel in de Rijnstraat - parkeren tijdens winkeltijden een dubbeltje per uur - een vernieuwend karakter geven. Foto ANP

Goed nieuws voor de Amsterdamse sportvisser: Peeters Hengelsport komt terug - na vijftien jaar.

Al 137 jaar een begrip: Peeters Hengelsport. Van heinde en verre kwamen de klanten naar de stad en daarna vijftien jaar lang naar Kortenhoef. Nu verhuist Henk Peeters (68) terug naar Amsterdam. Hij is bezig met een zaak in de Rijnstraat, waar ook de hengel van vaste klant prins Bernhard een plekje aan de muur krijgt. ''Na de dood van Prins Bernhard hebben wij zijn hengel gekregen als aandenken. Hij was hier 'klant aan huis','' zegt Peeters trots.

Het uithangbord in de winkel meldt hoe lang de zaak bestaat: sinds 1872. Kortenhoef leek een goede zet toen in de binnenstad niet meer te parkeren viel. Peeters heeft het echter niet meer naar zijn zin en wil terug naar zijn Amsterdam.

Toen Klaas Snel, zijn opa, de zaak in 1872 opende, richtte die zich vooral op de beroepsvisserij. Rond de eeuwwisseling liep de verkoop aan deze tak van de visserij terug. De oorzaak: door de komst van het Centraal Station, eind negentiende eeuw, lag de winkel niet meer direct aan het IJ. Snel ging op zoek naar een alternatief. De netten en fuiken werden 8 mei 1908 ingewisseld voor bamboehengels en dobbers. Deze hengelsportwinkel, naar gezegd wordt de eerste van Nederland, was al snel een fenomeen in Amsterdam en omstreken. In 1932 nam Jos Peeters, de zoon van Snel, de zaak over en hij richtte zich vooral op de vliegvisserij. In 1937 ontwierp Peeters, samen met de heer Lamböck en de heer Van Gelder, de 'Marionet Swimmer': volgens het bedrijf het eerste kunstaas speciaal om snoek mee te vangen.

In de voetsporen van vader en opa wil ook Peeters de winkel in de Rijnstraat - parkeren tijdens winkeltijden een dubbeltje per uur - een vernieuwend karakter geven. In de tuin komt de Peeters Junior Visacademie. ''Op woensdagmiddag wil ik kinderen leren hoe ze om moeten gaan met de natuur en vissen.''

Toch lijkt er een einde te komen aan het Peetersimperium. Peeters gezondheid gaat achteruit, hij heeft pas een tia gehad en zijn twee zonen willen de zaak niet overnemen. Maar stoppen doet hij pas als zijn gezondheid het echt niet meer toelaat, al gaat hij wel alvast op zoek naar een koper. (EVA DE VOS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden