Plus

Hendrik Jan Biemond, derde op PvdA-lijst: 'Facetten van Amsterdam zijn uit balans'

Hendrik Jan Biemond voldoet als partner bij een internationaal advocaten­kantoor niet aan het profiel van de doorsnee sociaaldemocraat. Toch staat hij hoog op de lijst van de PvdA. 'Dit is geen tijd om nog aan de zijlijn te blijven staan.'

Michiel Couzy
Hendrik Jan Biemond kiest bewust voor de lokale politiek in Amsterdam Beeld Niels Blekemolen
Hendrik Jan Biemond kiest bewust voor de lokale politiek in AmsterdamBeeld Niels Blekemolen

Hendrik Jan Biemond (48) is al jaren lid van de PvdA, maar zijn politieke activiteiten bleven tot dusverre beperkt tot het uitdelen van een paar rozen in campagnetijd. Voor de komende gemeenteraadsverkiezingen heeft de advocaat in dienst van Allen & Overy zich dan toch gemeld bij de kandidatencommissie van de partij. Als nieuwe nummer 3 op de lijst van de PvdA kan hij zich opmaken voor een debuut in de gemeenteraad na de verkiezingen in maart.

"In deze tijd worden tegenstellingen uitvergroot, maar de zwijgende meerderheid heeft behoefte aan verbinding. Ik heb besloten niet langer deel uit te maken van die zwijgende meerderheid."

"Ik heb het gevoel dat we zijn aanbeland op een kantelpunt en dat we over vijf jaar terugkijken en denken: 'hadden we maar meer gedaan'. Dat gevoel is bij mij heel urgent," zegt hij.

Twijfels over zijn aanstaande politieke carrière heeft hij niet meer, zegt hij op de achtste verdieping van het advocatenkantoor dat gevestigd is op de Apollolaan, met uitzicht op Amsterdam-Zuid. "Dit is geen tijd om langer aan de zijlijn te blijven staan."

Maatschappelijk belang
De onlangs getrouwde Biemond is partner bij Allen & Overy, een internationaal kantoor met vestigingen in meer dan dertig landen en een van de grootste advocatenkantoren van Nederland.

Geen klassieke omgeving voor een sociaal­democraat, al kijkt Biemond daar anders tegenaan. "Als advocaat dien ik in eerste plaats het ­belang van één partij, maar ook een maatschappelijk belang. Het is belangrijk dat mensen zich kunnen wapenen tegen onrecht."

Biemond is opgegroeid in Maassluis, in een gereformeerd gezin. Zijn vader was ambtenaar op het ministerie van Landbouw, zijn moeder psychiatrisch verpleegkundige.

Politiek was geen terugkerend gespreksonderwerp aan de eettafel, maatschappelijke issues waren dat wel, mede dankzij de beroepen van de ouders. De kinderen kregen christelijke waarden voorgeschoteld als naastenliefde, woekeren met talent en altijd hard werken. "Die zitten nog in mij," zegt Biemond.

Vader en moeder stemden ARP, Biemond koos voor de PvdA. "De solidariteitsgedachte spreekt mij aan, gelijke kansen. Maar ook een overheid die enigszins stuurt."

Geruchtmakende zaken
Biemond studeerde rechten in Leiden en verhuisde daarna naar Amsterdam, om in de advocatuur te gaan werken. Hij kreeg enige bekendheid als advocaat van een van de verdachten in de roemruchte Clickfondszaak, die zich richtte op fraude op de Amsterdamse aandelenbeurs.

In 2002 stapte hij over naar het Openbaar ­Ministerie, als aanklager in fraudezaken. Zijn grootste en belangrijkste zaak was de boekhoudfraude bij supermarktconcern Ahold. ­Directieleden werden vervolgd wegens fraude, oplichting en valsheid in geschrifte.

In 2007 keerde hij terug in de advocatuur. Bij Allen & Overy staat hij bedrijven bij die intern onderzoek laten doen naar fraude door werk­nemers of iemand uit de top. Een dynamisch vakgebied, zegt hij. "Fraude is een verstrekkend maatschappelijk fenomeen. Ik zie dat met name de laatste jaren veel wordt gedaan om dit aan te pakken."

Ferdinand Grapperhaus, ook partner bij Allen & Overy, trad onlangs aan als minister van Justitie en Veiligheid in het nieuwe kabinet. Ook van Biemond is wel eens gezegd dat hij een 'Haags profiel' heeft. Toch kiest hij bewust voor de lokale politiek in Amsterdam.

"Ik voel mij erg verbonden met deze stad. Den Haag hoeft voor mij niet, ik kan mij het best inzetten voor Amsterdam. Als ik om mij heen kijk, zie ik dat veel facetten van de stad uit balans zijn. De leefbaarheid bijvoorbeeld, de sociale cohesie, toenemende ongelijkheid, gewone mensen die niet meer mee mogen doen. Dit speelt allemaal al langer, dat weet ik best, maar de problemen lijken te verbreden. Het zijn tekenen van globalisering en individualisering."

Balans en begrenzing
Veel issues in de stad zijn het gevolg van de aantrekkingskracht van Amsterdam, zoals drukte en een overspannen woningmarkt. Daar moeten we niet tobberig over doen, vindt Biemond. Amsterdam moet zeker niet stoppen internationale bedrijven aan te trekken, zoals sommigen suggereren.

"Stilstand is nooit de oplossing. Het gaat om balans en begrenzing. Dat gaat niet vanzelf. Dit college heeft zich duidelijk laten verrassen door de neveneffecten van het succes. Er moet echt bijgestuurd worden, de impact van het toerisme is nu bijvoorbeeld veel te groot."

Een zetel in de gemeenteraad heeft financiële consequenties voor Biemond. Het raadswerk staat voor een halve baan, met een salaris van zo'n 2600 euro netto. Biemond, die vanwege het raadswerk een dag minder gaat werken bij Allen & Overy, zit er niet mee.

"Ik heb altijd geprobeerd een balans te vinden tussen interessant intellectueel werk en maatschappelijke betrokkenheid. Als ik voor het geld zou werken, was ik ook niet overgestapt naar het Openbaar Ministerie. Ik zie ook dat de jongere generatie in de advocatuur meer behoefte heeft aan betrokkenheid. Dat is goed. Kijk naar de reacties op de brexit. Het financiële centrum van Londen was totaal verrast door de uitslag van het referendum. The City staat los van de maatschappij."

Biemond denkt als advocaat wel degelijk te weten wat er leeft op straat. "Advocaten zijn altijd onderdeel geweest van die maatschappij. Ik volg alles, spreek mensen, we bellen nu bijvoorbeeld alle leden van onze partij. Aan de andere kant: ik voel mij een beginneling in de politiek. Ik moet nog veel leren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden