Hemwegcentrale mogelijk eerder dicht om klimaatdoelen

Begin volgend jaar komt de Amsterdamse Hemwegcentrale opnieuw in het vizier van het kabinet. Dan moet blijken of sluiting van de oudste kolencentrales nodig is om de klimaatdoelen voor 2020 te halen.

Hemwegcentrale Beeld ANP
HemwegcentraleBeeld ANP

Dat heeft minister Eric Wiebes woensdagnacht gezegd in de Tweede Kamer. De minister werkt aan 'aanvullende pakketten met maatregelen' voor het geval het Nederland niet lukt de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 25 procent terug te dringen.

De gewonnen klimaatzaak van Urgenda bevestigde dit najaar dat het kabinet die doelstelling moet halen. Uit eerdere ramingen blijkt dat de kans niet al te groot is dat dit lukt. Nederland stevende toen af op 19 tot 27 procent minder broeikasgassen. Vorig jaar was het nog maar 13 procent minder dan peiljaar 1990.

Sluiting
Het Planbureau voor de Leefomgeving onderzoekt daarom nog eens of Nederland tekortschiet, zei Wiebes. Daarmee stond de minister voor het eerst hardop stil bij die mogelijkheid.

In antwoord op Kamervragen schreef Wiebes woensdag al dat als het Urgendavonnis niet wordt gehaald 'sluiting van de jaren '90 kolencentrale die geen bij- en meestook van biomassa van duurzame biomassa gaat toepassen in beeld komt.' Dat is de Hemwegcentrale.

Vergoeding
Eerder dit jaar besloot Wiebes nog dat de Hemwegcentrale tot eind 2024 kan openblijven. Daarmee leek er duidelijkheid te komen voor het personeel dat zich grote zorgen maakte door de al jaren slepende discussie over de kolencentrale.

Eigenaar Nuon deed de overheid eerder het voorstel om de Hemwegcentrale per 2020 te sluiten. Maar daarvoor vroeg het energiebedrijf wel een vergoeding van 55 miljoen euro, 10 tot 15 miljoen om de centrale te ontmantelen en de rest voor een afvloeiingsregeling van de tweehonderd medewerkers.

Geen speculatie
'We wachten de eventuele vervolgstappen van de minister af,' reageert een woordvoerder van Nuon op de uitspraak van de minister. 'Tot die tijd wagen wij ons niet aan speculatie en doen wij geen uitspraken over mogelijke scenario's. Wij zijn niet benaderd door het ministerie over aanvullende maatregelen voor Urgenda. De enige duidelijkheid die wij op dit moment hebben is het wetsvoorstel dat eerder dit jaar door Minister Wiebes werd aangekondigd, waarbij elektriciteitsproductie op basis van kolen wordt verboden, voor de Hemweg-centrale in 2024. Het kabinet is aan zet.'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden