'Hemwegcentrale gaat al volgend jaar dicht'

De kolencentrale van Nuon aan de Hemweg in Amsterdam moet al volgend jaar de deuren sluiten. 

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat is een van de maatregelen die het kabinet neemt om de uitstoot van CO2 sneller terug te dringen en te voldoen aan de doelen in de Urgenda-klimaatzaak, bevestigen bronnen op het Binnenhof na berichtgeving van RTL Nieuws.

Desgevraagd zegt Nuon, de eigenaar van de kolencentrale, overigens dat zij nog steeds uitgaan van het voorstel dat ze hebben gehad (dus om tot 2024 open te blijven). De energieleverancier benadrukt dat het vervelend is voor hun medewerkers 'dit soort berichten te lezen'.

Nederland heeft beloofd de uitstoot van CO2 in 2030 bijna te hebben gehalveerd ten opzichte van 1990. Volgens duurzaamheidsorganisatie Urgenda gaat dat nog niet snel genoeg, en zowel de rechtbank als het gerechtshof ging daarin mee. Daarom moet het kabinet extra maatregelen treffen om al volgend jaar een afname met een kwart te hebben bereikt.

Geen verrassing
Dat daarbij gekeken wordt naar de in 1994 in bedrijf genomen Hemwegcentrale, is geen verrassing. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) maakte er in november al "geen geheim'' van dat het vervroegd sluiten van oude kolencentrales bij het kabinet op tafel lag. Vorig jaar was al besloten dat de Hemwegcentrale en de even oude Amercentrale bij Geertruidenberg uiterlijk eind 2024 dicht moeten.

Drie modernere centrales, twee op de Maasvlakte en een in de Eemshaven, krijgen nog wat langer respijt. Zij moeten uiterlijk in 2030 de deuren sluiten, of overgeschakeld zijn op alternatieve brandstoffen. Vanaf dat jaar wordt het verboden om door middel van de verbranding van steenkool elektriciteit op te wekken.

Hoeveel het de overheid kost om de Hemwegcentrale een paar jaar eerder te laten sluiten, is nog onduidelijk. Nuon heeft al eerder aangegeven te willen meewerken, maar zal wel compensatie willen voor investeringen die door de vervroegde sluiting niet meer terug kan worden verdiend. Daarnaast moet er geld komen voor een sociaal plan voor de circa tweehonderd werknemers.

Greenpeace verheugd
Milieuorganisatie Greenpeace is 'zeer verheugd' met de aangekondigde sluiting. De milieuorganisatie voert al sinds 1995 actie tegen de kolencentrale.

'Dit is een mooie eerste stap. Het is zaak dat het kabinet nu doorpakt en ook de resterende kolencentrales sluit. Om de klimaatdoelen te halen en aan het vonnis van de Urgenda-zaak te voldoen moeten er nog drie kolencentrales dicht. De razendsnelle groei van duurzame energie maakt dit ook mogelijk,' aldus Greenpeace.

Lees ook: Hemwegcentrale mogelijk eerder dicht om klimaatdoelen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden