Hema wordt niet leeggezogen

Hema zal dit jaar zo'n vijftig nieuwe winkels openen, net als in 2008 zegt directievoorzitter Ronald van Zetten. Foto ANP/Koen Suyk Beeld
Hema zal dit jaar zo'n vijftig nieuwe winkels openen, net als in 2008 zegt directievoorzitter Ronald van Zetten. Foto ANP/Koen Suyk

AMSTERDAM - Hema heeft naar eigen zeggen weinig last van de schuldenlast waarmee het bedrijf is opgezadeld. De warenhuisketen gaat gewoon door met uitbreiden en opent dit jaar vijftig nieuwe winkels.

Het lijkt een tegenstrijdigheid. De inkomsten groeiden in 2008 vier procent tot 1,1 miljard euro, het warenhuis heef meer geld in kas dan een jaar eerder, maar toch, onder aan de streep staat een nettoverlies van 15,2 miljoen euro.

Dat de groeiende omzet bij Hema gepaard gaat met een miljoenenverlies, is een gevolg van de overname van het bedrijf, vorig jaar, door de Britse investeerder, Lion Capital. Die financierde de koop door Hema op te zadelen met schulden. Hema leent van zijn eigenaar en draait op voor de schulden bij de bank.

Hierdoor lijdt Hema onder een rentelast van 114 miljoen euro. De banken incasseerden vorig jaar 62 miljoen rente van Hema. Daarnaast moet het bedrijf over 2008 nog eens 52 miljoen euro rente betalen aan Lion Capital. Dat hoeft niet meteen te gebeuren, maar Hema heeft hiervoor wel geld moeten reserveren in zijn boekhouding.

Deze constructie is gebruikelijk bij investeerders: ze nemen bedrijven over en zadelen de overnameprooi op met schulden. Krantenuitgever PCM kampt nog altijd met een enorme schuldenlast die is achtergelaten door voormalig eigenaar Apax, ook zo'n investeerder. Deze praktijken leidden tot maatschappelijke discussies. Investeerders zouden bedrijven leegzuigen.

Volgens financieel directeur Joost Sliepenbeek van Hema wordt zijn bedrijf helemaal niet leeggezogen en gaat een vergelijking met PCM mank. Hij wijst erop dat Hema de rente aan zijn eigenaar niet hoeft te betalen omdat die de verschuldigde rente gewoon bij de schuld optelt. Dat neemt niet weg dat er wel geld voor wordt gereserveerd. "Er gaat geen geld die kant op. Van leegzuigen is in ons geval geen sprake."

Volgens Sliepenbeek heeft Hema in de dagelijkse praktijk weinig last van de schuld. "Operationeel en commercieel draait het bij ons goed," zegt hij. Volgens hem zou de schuldenlast Hema pas raken als de leningen van de keten aflopen en het bedrijf de schulden moet betalen of moet onderhandelen met de banken over een nieuwe lening. "Dat is niet aan de orde, want onze lening bij de bank loopt nog negen jaar en die bij Lion Capital nog 49 jaar."

Betaling van de schulden komt pas aan de orde bij een overname van Hema door een andere partij. De leningen zullen dan onderdeel zijn van de prijsonderhandelingen.

De rente van 62,2 miljoen aan de bank moet Hema wel betalen. "Dat kunnen we ons permitteren," aldus Sliepenbeek. Hema betaalt deze rente uit de kasstroom, die vorig jaar uitkwam op 134,7 miljoen euro. Na aftrek van de rente en investeringen hield Hema in 2008 33 miljoen over. Vorig jaar was dat 35 miljoen. "We hebben 68 miljoen in de kas," aldus Sliepenbeek.

Hema zal dit jaar zo'n vijftig nieuwe winkels openen, net als in 2008 zegt directievoorzitter Ronald van Zetten. Het grootste deel van deze nieuwe vestigingen komt in Nederland, maar Hema wil ook uitbreiden in België, Duitsland en Frankrijk.

Van Zetten wil ook winkels openen in Amsterdam. "Maar het valt niet altijd mee geschikte locaties te vinden in de stad," zegt hij. Hema richt zich vooral op nieuwbouwprojecten en op de plekken die andere winkelketens achterlaten als ze ermee stoppen. (MICHIEL COUZY)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden