'Help belaagde conducteur'

Na een vechtpartij waarbij een conducteur op Amsterdam CS tussen de rails belandde, roept vakbond FNV Spoor op tot crisisoverleg met NS, ov-bedrijven, het ministerie van Justitie, politie en reizigersorganisaties.

Rob Rombouts
null Beeld anp
Beeld anp

Deze partijen moeten met maatregelen komen om geweld tegen personeel tegen te gaan. Reizigers moeten een conducteur in het nauw vaker verbaal steunen, zegt Roel Berghuis van FNV Spoor. 'Ze hoeven er niet tussen te springen, maar wel laten weten dat ze de conducteur steunen.'

Daarnaast pleit Berghuis voor het vaker opleggen van een stationsverbod 'voor mafkezen die niet in de trein thuishoren'. Ook moet de politie beter reageren als medewerkers van de Service & Veiligheidsteams (S&V) van de NS - buitengewone opsporingsambtenaren die proces-verbalen mogen uitschrijven - om hulp vragen bij agressief gedrag. 'Zij hebben meer moeite de politie erbij te krijgen. De politie trekt zich terug, dat zal te maken hebben met bezuinigingen.'

Een woordvoerder van de Politie Landelijke Eenheid Dienst Infra wil geen commentaar geven, maar kent de klachten van S&V'ers dat agenten niet snel genoeg ter plaatse zijn.

De politie zoekt getuigen van het incident op het CS, dat Berghuis 'een ontoelaatbaar dieptepunt met grote impact op spoorpersoneel' noemt. Kaartcontrole in de trein bij Sloterdijk liep donderdagmiddag uit op een gevecht op het perron van het CS. 'Hierbij belandden uiteindelijk de conducteur, één van de jongens met wie het conflict was en een omstander op het spoor terwijl een trein op het punt van vertrekken stond. Zowel de conducteur als de omstander raakte gewond,' aldus de politie. Eén getuige heeft zich inmiddels gemeld.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden