Hells Angels vrijuit door fouten van het OM?

Het leek een vrij onbetekenende kwestie die met een paar uurtjes debat in de rechtszaal wel zou zijn afgedaan. In de zaak tegen de 22 Hells Angels die ervan worden verdacht een criminele organisatie te vormen, waren herhaaldelijk afgeluisterde telefoongesprekken opgedoken tussen Hells Angel Rini S. en zijn advocaten. Fout natuurlijk, want dergelijke gesprekken behoren geheim te blijven.Officier van justitie Michiel Zwinkels had zijn excuses gemaakt voor het 'abusievelijke' toevoegen van de processen-verbaal van de vertrouwelijke gesprekken. De rechtbank vond het weliswaar laakbaar dat die niet onmiddellijk waren vernietigd, zoals de wet en de richtlijnen voorschrijven, maar leek er niet vreselijk zwaar aan te tillen.

Totdat uit de verhoren van betrokken opsporingsambtenaren alsmaar duidelijker bleek dat het ging om meer dan zomaar een foutje. In de zaak tegen de Hells Angels blijkt het stelselmatig te zijn misgegaan met de 'geheimhoudersgesprekken'. Onder de 96.183 telefoontjes die de recherche in drie jaar onderzoek afluisterde, waren 128 gesprekken met 'geheimhouders', die niet meteen zijn vernietigd. In zeventien gevallen ging het om telefoontjes waarvan de weergave onmiddellijk had moeten worden gewist, aldus een onderzoeker van justitie.

Die gesprekken blijken een buitengewoon venijnige bananenschil te zijn, waarover de hele zaak zelfs onderuit dreigt te gaan.

Als de rechtbank geen genoegen neemt met het verweer dat justitie vandaag zou voeren - en waaraan de officieren Zwinkels en Guus Schram gisteren koortsachtig hebben gesleuteld - kan ze de hele zaak van tafel vegen, omdat het Openbaar Ministerie het recht op vervolging van de Hells Angels door de misstappen heeft verspeeld. Waar het OM er vier procesdagen geleden nog van uitging dat de kwestie met een schrobbering zou worden afgedaan, is het nu uitgesloten dat die zonder serieuze gevolgen blijft. Of de zaak is 'stuk', of er volgt diepgravend onderzoek, waarna besloten moet worden hoe zwaar het Openbaar Ministerie wordt bestraft.

In navolging van de advocaten Nico Meijering en Marnix van der Werf, die het debat namens hun cliënten Rini S. en Theo H. hadden aangezwengeld, ruiken inmiddels alle twintig advocaten bloed. Zij zijn het met elkaar eens dat het afluisteren van de vertrouwelijke gesprekken 'een flagrante schending' is van de rechten van hun cliënten. Een groep betoogde gisteren dat justitie nu al 'niet ontvankelijk' moet worden verklaard vanwege de overtreding; de rest eist uitvoerig nader onderzoek naar de wijze waarop het onderzoeksteam met 'geheimhoudersgesprekken' omging.

De cynische grimlachjes die met name officier van justitie Zwinkels in de eerste dagen op zijn gezicht had, waren gisteren verdwenen. Hij vroeg de rechtbank een middag bedenktijd om alle verweren van de advocaten te kunnen pareren, nu het 'een heel belangrijke kwestie' betreft. Vandaag komen hij en zijn collega Schram met hun antwoord - op de dag dat ze eigenlijk hun visie op de zaak zelf zouden geven en de strafeisen zouden uitspreken.

Dat de rechtbank de officieren die bedenktijd toestond, ondanks de protesten van sommige advocaten, zal ze niet gerust hebben gesteld, gezien de onheilspellende formulering van rechtbankvoorzitter Lommen-Van Alphen. ''Gelet op de ernst van wat naar voren is gebracht, vinden wij het niet onredelijk dat justitie de tijd wil nemen. Wij maken pas op de plaats.''

Gaat de grootste strafzaak tegen de Hells Angels ooit stuk op een handvol telefoontjes?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden