Hells Angels in tegenaanval voor clubhuis

Het clubhuis van de Hells Angels in Amsterdam. De Hells Angels moeten hun clubterrein aan de H.J.E. Wenckebachweg in Amsterdam verlaten.Foto ANP Beeld
Het clubhuis van de Hells Angels in Amsterdam. De Hells Angels moeten hun clubterrein aan de H.J.E. Wenckebachweg in Amsterdam verlaten.Foto ANP

AMSTERDAM - Door te eisen dat de Amsterdamse Hells Angels hun clubhuis afbreken, maakt de gemeente inbreuk op hun 'recht op vereniging en vergadering'. Dat alleen al maakt die vordering 'onrechtmatig'.

Dat is een van de argumenten waarmee de Hells Angels in een kort geding willen voorkomen dat ze hun clubhuis moeten afbreken. Ze vinden het opleggen van een dwangsom van 142.000 euro in het geval ze hun honk niet voor 7 mei hebben gesloopt, onredelijk. Het clubhuis staat al 6,5 jaar zonder vergunning op hun terrein aan de H.J.E. Wenckebachweg. Dat was al die tijd bekend op het stadhuis.

Dat de gemeente de motorclub acht weken geeft om hun clubhuis te verwijderen, vinden ze 'onevenredig' met de periode dat de Hells Angels en de gemeente 'al een rechtsverhouding hebben', namelijk '36 jaar'. In 1974 kreeg de club immers het terrein aangewezen waar het clubhuis nog steeds staat.

De Hells Angels zijn niet van plan hun Angel Place inderdaad af te breken, kondigden ze al aan op 12 maart, toen de gemeente hun die acht weken gaf.

In de nieuwe rechtszaak die hun raadsman Huib Struycken tegen de gemeente aanspant, willen de Hells Angels een trits getuigen verhoren. Die kunnen volgens hen vertellen over de vele eerdere toezeggingen van de gemeente, tot die samen met justitie enkele jaren geleden begon aan 'voortdurend pestgedrag'. De gemeente wil de Hells Angels nu 'te gronde richten' om uit te komen onder hun oude verplichtingen.

Onder de getuigen die Struycken wil oproepen zijn ex-burgemeester Job Cohen, wethouder Maarten van Poelgeest, diens voorganger Duco Stadig, advocaat Bram Moszkowicz en de gewezen ambtenaar Ine van Brenk, die namens de gemeente vele jaren als intermediair optrad in contacten met de Angels.

De gemeente wil de Hells Angels weg hebben vanwege de bouw van een nieuwe woonwijk. Waar nu het clubhuis staat, is een jachthaven gepland. De Hells Angels mogen geen nieuw clubhuis bouwen in de stad, omdat de motorclub niet langer welkom is.

De Hells Angels benadrukken dat de gemeente ze al jaren geleden een nieuw clubhuis heeft beloofd op de kop van de Weespertrekvaart, vlakbij hun huidige stek. Het ontwerp voor een soort kasteeltje daar werd op het stadhuis toentertijd pas op het laatste moment van tafel geveegd.

Volgens de Hells Angels kan de gemeente door allerhande procedures nog zeker tien jaar niet beginnen aan de nieuwbouw op hun terrein. (PAUL VUGTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden