Helikopterpiloot was ton beloofd voor bevrijding Benaouf A.

De ingevlogen Colombiaanse piloot Alvaro G.B. (54) zou 100.000 euro krijgen voor het bevrijden van de crimineel Benaouf A. uit de gevangenis in Roermond op 11 oktober vorig jaar, door een groep veelal jonge Amsterdamse criminelen uit diens groep.

De Colombiaanse piloot zou 100.000 euro krijgen voor het bevrijden van de crimineel Benaouf A. Beeld anp

Dat heeft hij volgens officier van justitie Hetty Hoekstra gezegd in één van zijn drie verhoren, waarin hij zijn rol bij de verijdelde bevrijdingspoging heeft toegelicht. Hij zou 20.000 euro vooraf krijgen en de rest achteraf.

De zaak tegen de piloot en zijn Amsterdamse medeverdachte Abdellatif N. (24) kwam woensdag voor het eerst voor de rechtbank op een inleidende zitting. Omdat zij later zijn gearresteerd dan hun vijf medeverdachten, waren zij onlangs nog niet aanwezig op de eerste formele zitting over hun zaak.

In de visie van justitie heeft de Colombiaan als enige verdachte 'zijn rol in de helikopterkaping bekend'. "Hij wist dat iemand of meerdere personen moest of moesten worden bevrijd en hij zat in de BMW waarin enkele daders zijn ontkomen."

Type helikopter
Volgens zijn advocaat Henk Koopman is zijn cliënt helemaal niet in staat het type helikopter te vliegen dat bij de bevrijdingsactie zou worden gebruikt.

"Hij heeft in de Colombiaanse luchtmacht geleerd te vliegen met Russische en Amerikaanse helikopters, maar niet met dit type. Ze hadden de verkeerde piloot ingevlogen. Het bevrijdingsplan is zodanig ondeugdelijk dat mijn cliënt niet voor een kaping of een bevrijdingspoging verantwoordelijk kan worden gehouden."

Koopman wil een pak verklaringen uit Colombia inbrengen waaruit zou blijken dat hij inderdaad nooit echt met de geboekte helikopter had kunnen vliegen.

Volgens Koopman is zijn cliënt zonder bijstand van zijn toenmalige advocaat 'tot diep in de nacht' verhoord door de recherche. Omdat dat cruciale verhoor onrechtmatig was, mag het van de raadsman niet meetellen voor het bewijs.

In de war
Alvaro G.B. zegt nog altijd in de war te zijn. Hij heeft in zijn verhoor zonder advocaat geprobeerd 'iets te vertellen over een film op Netflix' (en kennelijk niet over het gebeurde rond de vermoede bevrijdingspoging).

Koopman vroeg de rechtbank zijn cliënt vrij te laten.

Advocaat Desiree de Jonge betoogde namens Abdellatif N. dat ook hij moet worden vrijgelaten. Hij heeft weliswaar erkend dat hij met de Colombiaan in de BMW heeft gereden en dat hij met een medeverdachte schroeven, pvc-buizen en andere materialen heeft gekocht in een Praxis-bouwmarkt, maar hij zegt niet te hebben geweten dat daarvan kraaienpoten zouden worden gemaakt om uit vluchtauto's te strooien om de politie af te schudden. Hij zegt ook niet te hebben geweten dat de Colombiaan piloot was, laat staan dat hij betrokken zou zijn bij een bevrijdingspoging.

Ook De Jonge vroeg de rechtbank zijn cliënt vrij te laten.

Aanklaagster Hoekstra vroeg juist beide verdachten in de cel te houden.

Drie bekentenissen
De rechtbank besloot Alvaro G.B. op grond van zijn drie bekentenissen, technisch bewijs en verklaringen van medeverdachten in de cel te houden.

Omdat hij militair vlieger is geweest en omdat er een handleiding voor het vliegen van het bestelde type helikopter is gevonden op het onderduikadres van de verdachten in Amsterdam-Noord, staat voor de rechtbank niet vast dat hij niet in staat zou zijn geweest de helikopter te besturen.

Ook Abdellatif N. blijft vast zitten op grond van het technisch onderzoek en de verklaringen van hemzelf en zijn medeverdachten.

De zaak gaat op 28 maart verder en wordt in september volgens de planning gedurende vijf dagen inhoudelijk behandeld.

Lees ook: Wie is Benaouf A.?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden