Helft veelplegers weer de fout in

AMSTERDAM - Meer dan de helft van de veelplegers die twee jaar in een Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD) hebben gezeten, zijn opnieuw in aanraking gekomen met de politie.Dat schrijft het Nederlands Dagblad vrijdag op basis van cijfers van het Openbaar Ministerie (OM).

Van de veelplegers die tussen juni 2006 en januari 2008 zijn vrijgelaten uit de ISD, is 56 procent weer in de fout gegaan. Enkelen zijn opnieuw in de ISD geplaatst.

Volgens het OM zijn de cijfers niet slecht, omdat het normale recidivecijfer onder veelplegers 95 procent is. De daling wijst er dus op dat de ISD wel werkt, zo concludeert justitie. Overigens is het mogelijk dat het recidivecijfer later hoger of lager uitvalt, omdat dit soort cijfers meestal over vijf jaar berekend worden. Dat kan niet omdat de ISD nog niet zo lang bestaat.

Vorig jaar stelde de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming, een adviesorgaan van het ministerie van Justitie, dat een plaatsing in de ISD nauwelijks effect heeft op het gedrag van de veelplegers. De strafrechtelijke maatregel biedt ''weinig kansen om structurele gedragsverandering bij veelplegers te realiseren'', oordeelde de raad.

Plaatsing in een ISD kan opgelegd worden door de rechter. Mensen moeten dan twee jaar blijven en ze worden behandeld, zodat terugkeer in de samenleving mogelijk is. Dit gebeurt bij draaideurcriminelen die bijvoorbeeld veel inbraken of diefstallen plegen. Deze mensen zijn vaak verslaafd aan alcohol of drugs, hebben een psychische stoornis of zijn dakloos. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden