Helft van pgb-declaraties voldoet niet aan eisen

Vijftig procent van alle declaraties voor persoonsgebonden budget (pgb's) die iedere maand bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) binnenkomen blijkt niet te kloppen.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat blijkt uit een steekproef bij de uitvoeringsinstantie. Het gaat niet om financiële malversaties, maar om administratieve fouten, aldus een woordvoerster van de SVB.

Volgens haar ontbreekt er bijvoorbeeld op veel declaraties een handtekening. "Dat betekent niet dat we dat kunnen toelaten. Daarom gaan wij komende maand alle budgethouders die dergelijke fouten maken bellen om ze daar op te wijzen," aldus de woordvoerster. Vanaf 1 oktober moeten de ingediende declaraties wel kloppen.

In de steekproef gaat het om 140.000 declaraties. "Strikt naar de letter van de wet moeten de declaraties kloppen. Daarom pakken we dit ook op," zegt de woordvoerster.

Door het stof
De SVB is sinds 2015 verantwoordelijk voor de uitbetaling van het pgb. Dat leidde in het begin tot een regen van klachten. Veel betalingen kwamen te laat. Met het pgb kunnen chronisch zieken en gehandicapten zelf hun zorg regelen. Verantwoordelijk staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) moest in de Kamer al verscheidene malen door het stof.

De VVD wil een Kamerdebat over de kwestie. "De staatssecretaris heeft tegen deze mensen gezegd dat hun problemen worden opgelost en heeft daarnaast toegezegd dat mensen die frauderen en misbruik van zorggeld worden opgespoord. Het is hoog tijd dat de staatssecretaris daar voor gaat zorgen," aldus VVD-Kamerlid Sjoerd Potters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden