Helft van de bloemen op veiling wordt vernietigd in coronatijden

Op de bloemenveiling van Aalsmeer is maandag bijna de helft van de bloemen vernietigd, omdat er geen kopers voor waren. De sierteeltsector luidt de noodklok.

Door het wegvallen van de vraag gelden op de veilingen zeer lage prijzen, en worden kwalitatief hoogwaardige producten ‘doorgedraaid’, zoals dat heet.  Beeld ANP
Door het wegvallen van de vraag gelden op de veilingen zeer lage prijzen, en worden kwalitatief hoogwaardige producten ‘doorgedraaid’, zoals dat heet.Beeld ANP

Dat bijna 50 procent werd ‘doorgedraaid’ (vernietigd), is ‘een historisch hoog percentage’. Volgens een woordvoerder van kwekerscoöperatie FloraHolland gaat het om ‘miljoenen bloemen’. En dat terwijl de aanvoer al een kwart lager was dan normaal. Kwekers hadden dus uit voorzorg al stukken minder bloemen en planten ter veiling aangeboden.

Afgelopen vrijdag, op 13 maart, ging ook al 20 procent van de bloemen en planten de hakselaar in. Bij de planten was het vandaag meer dan 30 procent. “Het is zo veel, die verwerkingscapaciteit hebben we helemaal niet.”

Veel kwekers hadden juist toegewerkt naar deze week. In het Verenigd Koninkrijk is het bijvoorbeeld komende zondag Moederdag. “Dit is de periode waar de sector het van moet hebben.”

Bederfelijke waar

Zondag waarschuwde directeur Steven van Schilfgaarde al dat de hele Nederlandse sierteelt dreigt om te vallen. De sector noemt zichzelf uniek omdat het gaat om verse en bederfelijke waar, die niet kan worden opgeslagen om later alsnog de markt op te brengen.

Nederland is wereldwijd goed voor 35 procent van de export in deze sector en daar zijn zo’n 150.000 banen mee gemoeid. Normaal zet de Nederlandse sierteeltbranche 150 tot 200 miljoen per week om in deze tijd van het jaar, met Moederdag in het verschiet.

De sierteeltsector schreeuwt daarom om noodkredieten van de overheid en de banken. Over enkele weken verwachten de kwekers hun energierekening en dan komen ze volgens FloraHolland acuut in betalingsproblemen.

Bij de coronacrisis komt alle malheur in een keer op de kwekers af, waardoor het ook onvergelijkbaar is met eerdere crises. Bij de bloemist worden minder bloemen verkocht; consumenten, denk aan zzp’ers, zien hun inkomsten wegvallen en snijden daarom ook in hun uitgaven. Belangrijker: bloemen gaan hand in hand met het sociale verkeer, dus nu we allemaal aan ‘sociale onthouding’ doen, worden ook stukken minder bosjes gekocht. En dat wereldwijd.

Noodplan

FloraHolland komt met noodmaatregelen. Kwekers wordt verzocht minder bloemen en planten naar de veiling te brengen. Dinsdag mogen ze hooguit 30 procent aan bloemen voor de verkoop aanbieden van wat ze precies een week geleden naar de veiling brachten. Voor kamerplanten gaat het om hooguit 50 procent en voor tuinplanten 75 procent.

“We proberen het leed te verdelen. Nu krijgt alles een lage prijs. Als het aanbod wordt beperkt, blijft de prijsvorming nog een beetje op peil,” zegt de woordvoerder. Daar komt bij dat het transport naar de veiling en ook de vernietiging ter plekke alleen maar geld kost.

FloraHolland benadrukt hoe bijzonder deze maatregel is. “Wij zijn een open marktplaats.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden