Helft van coffeeshops moet weg

De meeste met sluiting bedreigde zaken zijn gevestigd in en rond het Wallengebied. Foto ANP Beeld
De meeste met sluiting bedreigde zaken zijn gevestigd in en rond het Wallengebied. Foto ANP

AMSTERDAM - Binnen drie tot zes jaar moeten 26 coffeeshops in de binnenstad de deuren sluiten. Dat staat in het definitieve plan van de gemeente voor de binnenstad, het zogeheten 1012-project.

De meeste met sluiting bedreigde zaken zijn gevestigd in en rond het Wallengebied. De exploitanten van deze coffeeshops krijgen nog één keer een verlenging van hun vergunning van drie jaar.

Volgens de gemeente zorgt het grote aantal coffeeshops voor een structuur die criminaliteit aanwakkert. De ingreep betekent een reductie van bijna veertig procent. Nog eens twaalf coffeeshops hangt een sluiting boven het hoofd omdat ze dicht bij een school staan.

Eerder werd al bekend dat er 47 bordeelramen in het Singelgebied open blijven. Het totale aantal ramen komt uit op 259. Dat waren er oorspronkelijk 482. De gemeente gaat in overleg met bewoners van dat gebied over de overlast.

Het plan voor de binnenstad kost de gemeente en het stadsdeel samen ruim honderd miljoen euro. Een groot deel daarvan is bestemd voor de herinrichting van de Rode Loper.

De gemeente verwacht dat particuliere investeerders de komende jaren ongeveer een half miljard euro besteden aan grote projecten in de buurt. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden