Helft studentenhuizen brandgevaarlijk

DEN HAAG - Meer dan de helft van de studentenhuizen is niet brandveilig. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van minister Eberhard van der Laan (WWI) is gehouden. Vermoedelijk is het in werkelijkheid nog slechter gesteld met de brandveiligheid.

Na een enquête onder 648 studenten zijn steekproefsgewijs 95 panden geïnspecteerd, verspreid over het land. Daarbij zijn ondermeer vluchtwegen, apparaten en brandmelders en -blussers onderzocht. Vooral particuliere studentenhuizen zijn onveilig. Ongeveer vier op de vijf voldoet niet aan de belangrijkste technische voorwaarden.

Zo zijn vluchtwegen vaak in meer of mindere mate geblokkeerd doordat er geen bergruimte aanwezig is en studenten al hun spullen op de gang plaatsen. Hoe meer kamers en bewoners, hoe vaker vluchtwegen zijn geblokkeerd, zo blijkt uit het onderzoek. Vooral de grotere studentenhuizen, met vijf of meer kamers, zijn onveilig. Driekwart van deze huizen voldoet niet aan de eisen. Voor kleinere panden met minder inwoners en kamers volstaat iets meer dan de helft.

Studentenhuizen van woningcorporaties zijn veiliger, stellen de onderzoekers: zeventig procent is goed beschermd. Studenten houden zich niet bezig met de brandveiligheid van hun woning, blijkt uit de enquête. Slechts 45 procent geeft aan te weten waar de brandblusser hangt en bijna dertig procent weet welke soort brand met welk middel moet worden geblust. Ook bij particuliere verhuurders ontbreekt de kennis.

Op initiatief van minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) begint maandag de 'Check Je Kamer' campagne. Op universiteiten en hoge scholen worden studenten geïnformeerd over brandveiligheid. Ze worden aangespoord om hun kamer hierop te controleren. (GPD)

Woonruimte op de University college in Utrecht. Archieffoto GPD Beeld
Woonruimte op de University college in Utrecht. Archieffoto GPD
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden