Helft ramen Wallen dicht

Raamprostitutie op De Wallen. Foto EPA/Toussaint Kluiters Beeld
Raamprostitutie op De Wallen. Foto EPA/Toussaint Kluiters

AMSTERDAM - Wethouder Lodewijk Asscher streeft naar een halvering van het aantal 'prostitutieramen' op de Wallen. Dat is zijn uitgangspunt in besprekingen met stadsdeel Centrum. Tot nu toe bleef Asscher altijd vaag over het doel van het zogeheten project 1012, de sanering van de Wallen.

Een woordvoerder van stadsdeel Centrum bevestigt het streven naar 'een forse reductie'. ''De inzet van vijftig procent heb ik gehoord. De discussie gaat die kant wel op. De helft is een reële optie.'' Asscher wil zelf geen commentaar geven voor het plan naar de raad is gegaan.

Als de wethouder zijn zin krijgt, blijven er ongeveer 225 ramen over de 458 ramen die er waren bij de aanvang van het project. Inmiddels heeft de gemeente indirect al een kwart van de ramen opgekocht. De uitkomst van de besprekingen wordt volgende maand bekend gemaakt.

Behalve Asscher en burgemeester Job Cohen zijn daarbij stadsdeelvoorzitter Els Iping (PvdA) en bestuurder Erik Koldenhof (VVD) betrokken. Daarom heeft Asscher ook de instemming van de VVD in stadsdeel Centrum nodig.

VVD-raadslid Marijn Ornstein onderschrijft de aanpak van Asscher niet. ''Sluiting van de ramen moet geen doel op zich zijn. Sluiting moet gefaseerd gebeuren, zodat steeds bekeken kan worden of het doel, het beheersbaar maken van de criminaliteit, gehaald kan worden.'' In de besprekingen over de Wallen en de rest van de binnenstad gaat het niet alleen over raamprostituties, maar ook over horeca en coffeeshops.

In december vorig jaar kondigde de gemeente al aan dat 'de kwaliteit' van het gebied omhoog moet, met galeries, ateliers en hoogwaardige horeca. Ten aanzien van coffeeshops lopen de opties uiteen van handhaving van het huidige aantal tot een forse reductie.

Ornstein vreest dat Asscher en Iping doorschieten in het opschonen van de Wallen. ''Asscher wil verder gaan dan het weren van criminelen. Er zit nu de smaak van zedenmeesterij in. Hij is zijn mandaat te buiten aan het gaan'' (ADDIE SCHULTE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden