Helft Nederland positief over nieuw kabinet

Dagjesmensen wachten zaterdag op het Binnenhof op de beoogde bewindslieden die een onderhoud hebben met formateur Mark Rutte. Beeld anp
Dagjesmensen wachten zaterdag op het Binnenhof op de beoogde bewindslieden die een onderhoud hebben met formateur Mark Rutte.Beeld anp

DEN HAAG - De helft van de Nederlanders is positief over het aantredende kabinet, maar slechts 28 procent denkt dat de ploeg een hele kabinetsperiode van vier jaar zal volmaken. Meer dan een derde denkt dat het kabinet over dik een jaar al wel gevallen zal zijn. Dat valt op te maken uit een peiling van Maurice de Hond.

VVD, PVV en CDA zouden volgens hem nu met respectievelijk 31, 31 en zestien zetels samen 78 zetels binnenhalen, twee meer dan bij de verkiezingen. De PvdA krabbelt wat omhoog naar 24 zetels. Het lijkt ook tijd voor bestuurlijke vernieuwing: burgemeesters kiezen, minder Kamerleden en correctieve referenda lijken door geringe meerderheden gewenst. Bij de verandering van de taken van de koning(in) hangt het er ook om: een kleine meerderheid (53 procent) is voor het veranderen van de rol van het staatshoofd in een ceremoniële.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden