Helft Duitsland ziet al wit en sneeuwstorm teistert Alpen

De helft van Duitsland ziet al wit door een uitzonderlijk vroeg pak sneeuw. Zoiets komt maar een keer in de 30 jaar voor. In de Alpen hebben ze te maken met een stevige sneeuwstorm, terwijl Venetië onder water is komen te staan.

Duitsland. Beeld ap
Duitsland.Beeld ap

Het winteroffensief sloeg gisteren eerst toe in de Vogezen en het Zwarte Woud en veroverde vervolgens heel Duitsland.

Van 25° naar 17 cm sneeuw
Vorige week zondag konden de Duitsers net als wij nog genieten van de heerlijke nazomer met temperaturen tot 25 graden, maar nu vielen er pakken sneeuw. Tot maar liefst 17 centimeter in Gera in de deelstaat Thüringen. 'Dit was het vroegste en het meeste intense winteroffensief sinds het begin van de waarnemingen', stelden de meteorologen.

Ongevallen
Dit is goed nieuws voor wintersporters, maar veroorzaakt helaas ook veel ellende. Op de sneeuwgladde wegen gebeurden heel wat ongelukken, gelukkig hoofdzakelijk met blikschade tot gevolg. Ook het spoorverker werd in de war gestuurd. De ICE-hogesnelheidstrein moest omgeleid worden tussen Leipzig en München.

null Beeld ap
Beeld ap

Voetbal
Ook het voetbal leed onder het vroege winterweer met heel wat besneeuwde velden en afgelaste wedstrijden. Vooral in het zuiden van Duitsland zal het winterweer zeker vandaag nog aanhouden met een heuse sneeuwstorm. Die teisterde vannacht ook al de Alpenlanden: met windstoten tot maar liefst 150 kilometer per uur en pakken sneeuw tot een halve meter, veroorzaakte de eerste winterstorm grote problemen in onder meer Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Italië.

Moeilijk berijdbare wegen in Zwitserland
Ook in de Zwitserse dalen is het gisteren begonnen met sneeuwen, zodat de wegen van en naar de wintersportoorden vaak moeilijk te berijden zijn. Vooral de skistations in het westen en het zuiden van Zwitserland kregen pakken verse sneeuw.

150 kilometer per uur
De sneeuwstorm woedt het hevigst in het zuidoosten van Frankrijk met windstoten tot 150 kilometer per uur. De lager gelegen stad Grenoble ontwaakte vanmorgen onder een laagje sneeuw van vijf centimter. Zelfs in het Provencaalse Carpentras, aan de voet van de Ventoux, sneeuwt het en zijn er extreem zware windstoten met onder meer afgerukte takken en ontwortelde bomen tot gevolg.

Hele dag sneeuw
Zelfs de Côte d'Azur heeft te lijden onder het noodweer. Volgens Méteo France zal het na een hele nacht ook nog de hele dag flink doorsneeuwen in de Franse Alpen. Ook hier is het uitkijken op de (autosnel)wegen naar de wintersportoorden. Overal op de getroffen wegen zijn sneeuwkettingen noodzakelijk. Heel wat Alpenpassen zoals de Iseran, de Galibier, de Petit Saint-Bernard en de Cormet de Roselend werden afgesloten.

Italië
In Italië tot slot nam het kwik in korte tijd een enorme duik van zo'n 15 graden. Zo komt ook daar een erg bruut einde aan de verlengde zomer. Grootschalige overstromingen teisteren Ligurië en de streek van Venetië. Het pittoreske Venetië staat al dagen onder water. Op het San Marco Plein reikt het waterpeil al tot 40 centimeter en 39 procent van de toeristische stad staat onder water. Het leger moest zelfs ingeschakeld worden.

Cassandra
In het noorden van het land slaat ook de sneeuw toe. In het uiterste zuiden van de Laars en Sicilië veroorzaakt de stormwind dan weer veel schade. Dat alles heeft te maken met de doortocht van de cycloon 'Cassandra' die vanuit Portugal richting het noorden gaat en drie luchtmassa's laat botsen: hete lucht uit Afrika, vochtige lucht van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee en ijskoude lucht vanuit de omgeving van de Poolcirkel.

De Alpen. Beeld afp
De Alpen.Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Venetië. Beeld ap
Venetië.Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden