Helft autoschades net na vertrek of voor aankomst

APELDOORN - De helft van alle autoschadegevallen wordt veroorzaakt in de eerste of laatste vijf minuten van de autorit.Dat blijkt uit voortdurende analyse van alle schademeldingen van de grootste verzekeraar op dit gebied, Centraal Beheer Achmea.

De verzekeraar heeft daarom onderzoek laten doen naar mogelijke oorzaken. Uit dat onderzoek komt naar voren dat automobilisten met van alles en nog wat bezig zijn net na vertrek of vlak voor aankomst en daarom niet bewust bezig zijn met autorijden.

Zo doet 60 procent van de automobilisten de gordel aan of uit net na het wegrijden of vlak voor aankomst, is een kwart bezig de honger of dorst te stillen en een vijfde is druk doende met de TomTom. Ook het opsteken van een sigaret (18 procent) of het installeren van de telefoon (13 procent) zijn zaken die we liever tijdens het rijden lijken te doen dan voor vertrek. Verder hangt een op de tien automobilisten binnen vijf minuten al aan de telefoon voor het voeren van een eerste gesprek, of verstuurt een sms (5 procent).

Gedurende het verdere verloop van de rit blijft de automobilist met veel andere zaken bezig dan met rijden. Iedereen heeft wel eens van die momenten dat je je tijdens het autorijden ineens realiseert dat je aan het autorijden was, maar met je gedachten mijlenver zat. Of omdat je wordt afgeleid door iets anders. Van de ondervraagden geeft meer dan de helft aan afgeleid te worden door zijn of haar gedachten, een kwart door dingen die zij zien en een op de vijf is bezig met andere dingen, zoals het verwisselen van een cd.

Gevraagd naar factoren die de kans op een ongeluk vergroten is iets meer dan de helft van de automobilisten (53 procent) zich ervan bewust dat andere dingen doen tijdens het rijden die kans vergroot. De helft ziet bumperkleven als een potentieel gevaar en een kwart denkt dat geen richting aangeven het rijden gevaarlijker maakt.

Anderzijds hebben we steeds meer toeters en bellen in de auto om de veiligheid te vergroten. Zo is driekwart van de personenauto's inmiddels uitgerust met een airbag, beschikt 57 procent over ABS en heeft bijna 40 procent een navigatiesysteem, wat ook gezien wordt als extra veilig. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden