'Helende tuin' mogelijk steun in de rug na genezing kanker

Helpt tuinieren bij het herstel na een slopende ziekte als kanker? Dat moet vanaf deze zomer blijken in Almere, waar het Amsterdamse instituut voor stadsonderzoek AMS Institute 'Helende tuinen' gaat opzetten.

Tuinieren is beweging in de buitenlucht, en het levert verse groenten op Beeld Marc Driessen
Tuinieren is beweging in de buitenlucht, en het levert verse groenten opBeeld Marc Driessen

Om verschillende redenen suggereren Amerikaanse studies dat tuinieren een steuntje in de rug kan zijn na een langdurig ziekbed.

Het is lichaamsbeweging in de buitenlucht, dus het zorgt ook voor vitamine D, aldus projectleider en ruraal socioloog van de Wageningen Universiteit Esther Veen. En dan is er nog de verse groente en fruit die het oplevert.

Maar of patiënten er écht baat bij hebben? Dat willen Wageningse onderzoekers de komende jaren uitzoeken in Almere.

Proef
Bij het Parkhuys, een inloophuis voor iedereen die tijdens of na de behandeling van kanker behoefte heeft aan steun, gaan ten minste zes deelnemers dit groeiseizoen aan de slag in grote plantenbakken.

Woensdag ging de proef officieel van start. Het is eigenlijk de aanloop naar het echte onderzoek met twee groepen van zeventig mensen, legt Veen uit.

Tijdens deze proef is het nog zoeken naar de onderzoeksopzet. "Wat vinden de mensen prettig? Gezamenlijk tuinieren of individueel? In bakken of in de volle grond?"

Alternatief
Het onderzoek loopt vooruit op de Floriade, de wereldtuinbouwtentoonstelling die in 2022 naar Almere komt. Het thema van de Floriade is ronduit stedelijk: Growing green cities. Vandaar ook de betrokkenheid van AMS Institute, waarin de universiteiten van Delft en Wageningen samenwerken.

Na genezing van kanker is meer lichaamsbeweging en veel groente en fruit nu al het devies. Maar minder dan een kwart lukt het zich daaraan te houden. "Juist mensen die herstellende zijn van een zo ingrijpende ziekte voelen zich niet fit en willen een beetje lief voor zichzelf zijn. De sportschool past dan niet in het plaatje."

Tuinieren kan in dat stadium een alternatief zijn. "Omdat het misschien makkelijker vol te houden is," zegt Veen. "En omdat je er blij van wordt."

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden