Helemaal blij met dagje kinderboerderij

De stichting Laat Ze Maar Lachen had zaterdag nog een dagje uit voor kinderen die niet op vakantie konden. Hilariteit om koe Teuke.

Het is ineens overvol op het terras van restaurant West Pacific. 28 kinderen en hun zeven begeleiders zijn neergestreken voor een uitje in het Westerpark. Al snel klinkt het van alle kanten 'friet, friet, friet'.''
De stichting Laat Ze Maar Lachen organiseert regelmatig uitjes voor kinderen tussen de zes en twaalf jaar die zoiets anders niet zouden meemaken - vanwege financiële of andere problemen thuis. Zo ook op deze laatste zaterdag van de vakantie.

Een sliert van 28 uitgelaten kinderen beweegt zich even later naar kinderboerderij Westerpark, het hoofddoel van vandaag. Steeds worden ze geteld om er zeker van te zijn dat iedereen er nog is. Een flinke klus. Zodra de boerderij in zicht is rennen de kinderen het terrein op. Vooral de geiten zijn in trek. Ze zijn druk aan het eten en hun buiken schudden heen en weer. ''Zijn ze zwanger?'' vraagt Talitha (8), ''ze heeft zo'n dikke buik!'' ''Dat gebeurt alleen in de maand mei,'' legt een begeleider uit. ''Dan zijn ze nu dus gewoon dik!'' roept Talitha uit.

Even verderop houdt begeleider Pier Posthuma de Boer het overzicht bij het kinderbadje. Hij hoeft weinig te doen. Een paar kinderen zitten met hun voeten in het water. ''Heel anders dan de vorige excursie, naar het Tropenmuseum. Toen was ik aan het eind van de dag echt gesloopt.'' Dan komt Wendy uit de stal rennen. ''Meester, meester, kom kijken, er is daar een plant die vliegen eet!'' ''Vet!,'' klinkt het uit verschillende monden. En weg zijn ze.

Roger de Ruiter houdt ondertussen een oogje in het zeil bij het voeren van koe Teuke, die zojuist in haar eigen poep is gaan staan. De kinderen vinden het hilarisch. ''Kijk, deze kinderen hebben maandag op school ook iets leuks te vertellen. Daar gaat het om,'' zegt hij.

De Ruiter is nu twee jaar voorzitter van Laat Ze Maar Lachen. In die tijd is het aantal activiteiten flink gegroeid. De stichting nam dit jaar al zo'n driehonderd kinderen mee.

Volgens De Ruiter weigeren veel mensen in te zien dat er echt armoede is in Nederland. ''De gemeente vindt dat de voedselbanken niet nodig zijn omdat er geen armoede is. ''

De stichting krijgt haar steun dan ook niet van de gemeente maar met name uit het bedrijfsleven. Hierbij helpt het dat veel van de begeleiders een goede baan hebben. ''Dankzij ons eigen netwerk weten we veel sponsorgeld los te peuteren,'' stelt De Ruiter, zelf manager bij Cap Gemini. Sponsors zijn onder meer de Rabobank, KPMG en de Rotary.

Laat Ze Maar Lachen heeft og geen last van de kredietcrisis zoals andere organisaties in Amsterdam. De Ruiter haalde het afgelopen jaar een recordbedrag van twintigduizend euro binnen, waarvan '98 procent naar de kinderen gaat''. Een deel wordt binnenkort geïnvesteerd in uitbreiding van de activiteiten in Den Haag en Utrecht.

Na de kinderboerderij volgt nog een bezoek aan de bioscoop: Ice Age 3. Daarna krijgt iedereen bij de Bakkerswinkel appelsap en scones. De meeste kinderen kijken een beetje raar naar het gele stuk brood in hun handen. ''Meester, volgens mij is deze cake bedorven,'' fluistert een meisje. Ze legt de scone naast haar op het gras.

Even later worden de kinderen nog één keer geteld en dan naar de afhaalplek gebracht. Jessica de Jong uit Watergraafsmeer staat er al om haar kinderen Anoek (9) en Hans (6) op te halen. Ze is heel blij met het initiatief. ''Dit is echt een uitkomst'', zegt ze, ''de kinderen vinden het echt geweldig.'' Het gezin De Jong is in de zes weken durende vakantie 'een paar keer naar de camping' geweest, maar veel mogelijkheden om er verder op uit te gaan, waren er niet. Nog met de kinderen naar het zwembad geweest? ''Ja, daar heb ik dus geen geld voor. Het weinige geld wat ik heb, gaat naar eten en kleding. Iets extra's zit er gewoon niet in.'' (JEROEN VISSER)

Speeltuinpret in het Westerpark. Het bij elkaar houden van de 28 kinderen is vandaag nog een aardige klus, maar het Tropenmuseum was erger. Foto Klaas Fopma Beeld
Speeltuinpret in het Westerpark. Het bij elkaar houden van de 28 kinderen is vandaag nog een aardige klus, maar het Tropenmuseum was erger. Foto Klaas Fopma
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden