Heleen Terwijn

Heleen Terwijn © Jan van Breda Beeld
Heleen Terwijn © Jan van Breda

DE VERKIEZING VAN DE AMSTERDAMMER VAN HET JAAR

Heleen Terwijn (Amsterdam, 1967) is oprichter van de IMC Weekendschool. Zij voedt het enthousiasme van tien- tot veertienjarigen in achterstandswijken.

Kinderen leren dat ambitie normaal is

Niets mooiers dan het enthousiasme van een tienjarige. Ze willen dokter worden, advocaat, piloot. En ook kraamverzorgster, computerdeskundige. De wereld aan hun voeten.

Dan, een paar jaar later, zo halverwege de middelbare school: twijfel en somberheid. Een beetje hangen. Niemand zit toch op hen te wachten. Het is niets en het wordt niets.

Zo'n vijftien jaar geleden deed psycholoog Heleen Terwijn in opdracht van de gemeente onderzoek naar jongeren tussen de tien en veertien jaar in de Bijlmer. De resultaten choqueerden haar. Binnen enkele jaren verloren jongeren hun toekomstdromen, hun enthousiasme. Sindsdien heeft ze er haar missie van gemaakt dat jongeren hun jeugdige enthousiasme behouden. Door het te voeden en te prikkelen juist in de periode dat ze ervoor openstaan, zo tegen het eind van de basisschool.

Ze richtte de IMC Weekendschool op.

Eerst in Zuidoost (1998), daarna in Noord (2002) en West (2003). Kinderen uit die wijken kunnen sindsdien op zondagochtend naar school, drie jaar lang. Ze maken kennis met zo'n vijftien vakken als recht, media, taal en poëzie, filosofie, sterrenkunde, geneeskunde. Die lessen worden gegeven door vrijwilligers: 'echte' chirurgen, journalisten, filosofen, advocaten. Ze beleggen een persconferentie of gaan naar de rechtbank aan de Parnassusweg. Ze spelen dan niet alleen een rechtszaak na, maar discussiëren ook over de strafmaat en leren debatteren. En tegelijkertijd zien ze dat bij een rechtbank niet alleen rechters en advocaten werken, maar ook bodes, griffiers en gevangenisbewakers.

En ze zijn enthousiast.

Terwijn: 'Op school leer je lezen en schrijven, bij ons leer je echte dingen van echte mensen. We voeden hun natuurlijke enthousiasme. Een tienjarige moet de wereld leren kennen en zijn eigen vermogens ontdekken. Dat geldt zeker voor jongeren die dat van huis uit niet meekrijgen.'

De Weekendschool staat open voor leerlingen vanaf groep zeven in een zestal basisscholen in de buurt. Op elke school is plek voor zo'n honderd leerlingen en er zijn wachtlijsten, dus een sterke motivatie is verplicht. En dat is lastig genoeg. Terwijn: 'Het is echt niet zo dat de kinderen drie jaar elke zondagochtend dankbaar in de klas zitten. Het is de kunst hen gemotiveerd te houden. En niet alleen bij de brave meisjes, ook de lastige types - juist die.'

Wie niet komt opdagen, krijgt bezoek aan huis en hoeft na een paar keer niet terug te komen. Zo'n twee derde blijft de volle drie jaar.

En dat betaalt zich uit, blijkt uit onderzoek dat de Weekendschool doet en waarvan de cijfers volgend jaar naar buiten worden gebracht. Kinderen van de Weekendschool ontwikkelen zich breder dan buurtgenoten die niet naar de Weekendschool zijn geweest. Ze hebben meer lef om hun eigen toekomst vorm te geven. Dat blijkt ook uit het bloeiende alumninetwerk van oud-leerlingen. Ze houden onderling contact en geven steeds vaker zelf les.

Terwijn spreekt van Weekendschooljongeren. 'Ze hebben een Weekendschoolmanier van omgaan met elkaar. Ze stralen uit dat ambitie normaal is en dat het ook normaal is iets terug te geven aan de school en de samenleving.'

Spreken we hier langzaamaan van een nieuw mensensoort, de Weekendschoolmens? Terwijn: 'Ze hebben het zelf over de Weekendschoolspirit. Dat het normaal is om te leren en nieuwsgierig te zijn.'

IMC Weekendschool heeft inmiddels ook zes vestigingen in de rest van Nederland en in Amsterdam is er nu ook de Weekend Academie - van een andere organisatie - voor kinderen van tien tot zestien jaar, met vijf vestigingen in West en Nieuw West.

Die nieuwe mensensoort, die komt eraan. (Hans van der Beek)

Foto © Jan van Breda, janvanbreda.com

Terug naar de verkiezing

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden