Heleen Mees mag haar ex-minnaar niet dagvaarden

Heleen Mees mag Willem Buiter niet onder ede laten verhoren over de liefdesaffaire die zich tussen de twee zou hebben afgespeeld. Dat heeft een rechter in New York bepaald.

Volgens de rechter heeft Heleen Mees al voldoende materiaal in handen om in Amsterdam een rechtszaak aan te spannen. Beeld ANP
Volgens de rechter heeft Heleen Mees al voldoende materiaal in handen om in Amsterdam een rechtszaak aan te spannen.Beeld ANP

Mees en haar advocaat Olav Haazen waren van plan het verhoor te gebruiken in een lasterzaak die ze in Amsterdam tegen Buiter willen aanspannen.

Mees neemt het Buiter kwalijk dat hij haar aanklaagde vanwege stalking na hun uit de hand gelopen liefdesaffaire, waardoor ze in New York in de gevangenis belandde en haar reputatie ernstige schade leed. Als de Nederlandse rechter Buiter schuldig bevindt aan laster, wil Mees vervolgens een forse schadeclaim indienen bij haar ex-minnaar.

Ondanks deze tegenslag laat het kamp-Mees zich niet uit het veld slaan. Advocaat Haazen wijst erop dat de advocaat van Buiter voor het eerst heeft toegegeven dat zijn cliënt en Mees inderdaad een relatie hadden. Tot nu toe werd dat altijd door Buiter ontkend, zegt Haazen. 'Er was, zoals ik het begrijp, op enig, kortstondig moment een soort van seksuele relatie', aldus Adrienne Koch, de advocaat van Buiter, tijdens een rechtszitting in New York.

Rechter Loretta Preska oordeelde dat een verhoor onder ede van Buiter niet nodig is. Volgens haar heeft het kamp-Mees al voldoende materiaal in handen om in Amsterdam een rechtszaak aan te spannen.

Inzage in reisschema's
Over de eis van het kamp-Mees om inzage in de reisschema's, restaurant- en hotelrekeningen van Buiter, die als topeconoom werkzaam is bij het internationale bankconglomeraat CitiGroup, moet de rechter nog een oordeel vellen.

Eerder dit jaar stemde Mees voor de strafrechter van New York in met een deal die bepaalt dat de aanklacht van stalking komt te vervallen, als ze in therapie gaat en Buiter voortaan met rust laat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden