'Heleen Mees kan met goed gedrag strafblad voorkomen'

De van stalking beschuldigde Heleen Mees moet maandag in de rechtbank in New York voorkomen dat ze naar huis gaat met een strafblad.

Heleen Mees. Beeld epa
Heleen Mees.Beeld epa

De Nederlandse econome en publiciste kan 1 jaar celstraf krijgen, maar daar rekent de Amerikaanse strafrechtadvocaat Charles Ross, die ervaring heeft in tientallen zaken van stalken en intimidatie, niet op.

'Een strafblad moet je niet onderschatten. Het zou daarmee heel moeilijk zijn voor Mees haar leven in New York voort te zetten', zegt Ross. De nieuwe advocaat van Heleen Mees is Ira London, een goede bekende van Charles Ross. London is geen onbekende in New York. Hij maakte naam met de verdediging van verdachten in beursfraude- en moordzaken. De advocaat is in de 80 en kreeg twee keer de titel 'topadvocaat' van de New York Times.

Adjourment in Contemplation of Dismissal
Volgens strafrechtadvocaat Ross gaat London maandag inzetten op wat in Amerika een ACD heet. Dat is een Adjourment in Contemplation of Dismissal, wat zoiets is als het terugtrekken van de aanklacht indien Mees zich houdt aan het haar opgelegde contactverbod met de econoom Willem Buiter. Daarmee voorkomt de advocaat van Mees dat zij wordt veroordeeld voor het plegen van een misdrijf. Mees krijgt in dat geval geen strafblad.

Alle soorten mensen kunnen zich bedwelmd door liefde schuldig maken aan het stalken van een ex, stelt Ross. Via sms, e-mail, Linkedin, Facebook en Twitter is een ex makkelijk lastig te vallen. 'En tegenwoordig zo eenvoudig op te sporen', zegt de advocaat uit New York. Hij zag de laatste maanden alleen al in zijn eigen praktijk vier gevallen vergelijkbaar met de aanklacht van Buiter tegen Mees. In de Verenigde Staten worden net zo veel mannen als vrouwen gestalkt, zegt Ross.

Eenvoudige aanklacht
Volgens de aanklacht van Buiter heeft Mees de topeconoom van CitiGroup via e-mail en sms veelvuldig lastiggevallen nadat Buiter de liefdesverhouding 2 jaar geleden had beëindigd. Honderden keren per jaar ziet de New Yorkse politierechter dit soort zaken voorbijkomen, zegt Ross. 'Het is een eenvoudige aanklacht.' In de meeste gevallen doet de rechter de zaak af met een contactverbod en een verzoek aan de verdachte naar een psycholoog te gaan. Heleen Mees zou in het ergste geval 1 jaar cel kunnen krijgen voor stalking en aanhoudende intimidatie. 'Dat verwacht ik absoluut niet.'

Een geldboete zal de Nederlandse ook niet krijgen, denkt Ross. Dit zou alleen gebeuren als Buiter financiële problemen of buitensporige kosten heeft gekregen door zijn contact met Mees. 'Ik verwacht dat haar advocaat gaat aantonen dat Mees inmiddels in therapie is en dat hij daarna om een ACD vraagt.' Ross denkt dat de rechter de zaak niet meteen verwerpt, maar Mees enkele maanden zal geven om te bewijzen dat ze Buiter niet meer zal lastigvallen. 'Met 4 dagen voorarrest is deze vrouw al genoeg gestraft.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden