Heleen Mees gaat vrijuit en slaat terug

De rechtszaak tegen de van intimidatie en stalking beschuldigde econoom en publicist Heleen Mees in New York zit erop. Justitie ziet geen reden meer om haar te vervolgen, op voorwaarde dat ze in therapie gaat.

Stijn Hustinx
Heleen Mees met haar raadsman Ira London in de rechtbank van New York. Beeld ANP
Heleen Mees met haar raadsman Ira London in de rechtbank van New York.Beeld ANP

Mees meent dat daarmee haar onschuld is bewezen en overweegt nu een schadeclaim in te dienen tegen econoom Willem Buiter, de man die de aanklacht tegen haar had ingediend.

'Laat me je kussen', zegt advocaat Ira London tegen Heleen Mees buiten de rechtbank in New York. Mees aarzelt geen moment en geeft hem twee pakkerds op de wangen. Ze straalt. De enorme opluchting valt van haar gezicht af te lezen. Negen maanden nadat ze was aangeklaagd door Buiter omdat ze hem, een getrouwde man, na een uit de hand gelopen liefdesaffaire zou hebben bedreigd en gestalkt, is de zaak nu zo goed als van tafel.

Voor buitenstaanders is de uitkomst verrassend. Het had er alle schijn van dat Mees gisteren puur procedureel voor de New Yorkse rechter moest verschijnen. De rechtszaak zelf, waarbij Buiter mogelijk moest getuigen, zou pas over een paar weken beginnen.

Maar achter de schermen blijken de Amerikaanse advocaat Ira London, de Nederlandse, in New York werkzame raadsman Olav Haazen en het Openbaar Ministerie de laatste weken meermalen overleg te hebben gevoerd. Even voor aanvang van de zitting doet Haazen nog geheimzinnig als hem wordt gevraagd wat hij denkt dat er zal gebeuren. 'Wacht maar af', zegt hij met een lachje.

Therapie
Als aanklaagster Samantha Schott het woord krijgt, blijkt al snel wat Haazen bedoelt. Als Mees veertien weken therapie ondergaat, uit de buurt blijft van Buiter en een jaar niet opnieuw in de fout gaat, gaat er wat betreft het OM een streep door het proces en wordt de zaak geseponeerd, zegt Schott.

Toen Mees vorige zomer door de Brits-Nederlandse topeconoom Willem Buiter werd aangeklaagd omdat zij hem en zijn familie zou stalken en bedreigen na een uit de hand gelopen affaire tussen de twee, zag het er voor de in New York woonachtige Mees een stuk slechter uit. Er hing haar mogelijk zelfs een gevangenisstraf van maximaal een jaar boven het hoofd. En dat ze dan een strafblad had, zou bovendien haar verblijf in de Verenigde Staten kunnen belemmeren.

'We zijn echter altijd in haar onschuld blijven geloven', zei Haazen gisteren na afloop van de zaak. 'En terecht. Dat blijkt wel uit het feit dat het OM onvoldoende aanknopingspunten ziet om haar te vervolgen.'

Gisteren na afloop van de zaak bleek dat Mees nog niet klaar is met Buiter. Haazen zei dat de kans 'significant' is dat hij namens Mees tegen Buiter een schadeclaim zal indienen. Diezelfde middag nog spande hij bij de federale rechtbank een zaak aan tegen CitiGroup, het Amerikaanse bankconglomeraat waar Buiter hoofd­econoom is. De bank moet informatie verschaffen over reizen en hotelovernachtingen van Buiter, waarbij hij Mees zou hebben ontmoet. Het gaat om ontmoetingen na november 2009, het moment dat hij volgens zijn verklaring tegen de politie in New York Mees zou hebben verzocht alle contacten te verbreken. De relatie tussen de twee was daarna nog lang niet voorbij.

Beruchte gevangenis
Mees wil gecompenseerd worden, omdat ze door toedoen van Buiter vier dagen in de beruchte gevangenis op Rikers Island heeft gezeten en omdat haar reputatie ernstig is beschadigd. Mees werkte als hoogleraar aan de New York University en verdiende haar brood als publicist en consultant. 'Dat is allemaal tenietgedaan', aldus Haazen. Over de hoogte van de claim wilde Haazen gisteren nog niets zeggen.

Willem Buiter zei gisteren niet te willen reageren. Ook zijn advocaat weigert commentaar. Mees zelf deed er na de rechtszaak het zwijgen toe. Wel bedankte ze later via Twitter haar moeder, familie, vrienden en mensen als EU-commissaris Neelie Kroes en zakenvrouw Sylvia Tóth voor hun steun en advies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden