Hele PvdA-bestuur stapt op

AMSTERDAM - De PvdA gaat na het onverwachte opstappen van partijvoorzitter Michiel van Hulten verder met een interim-bestuur. Voorzitter daarvan is Ruud Koole, die anderhalf jaar geleden plaats maakte voor Van Hulten.De verhoudingen binnen het bestuur waren de reden voor het opstappen, niet de verkiezingscampagne, zei partijleider Wouter Bos nadat het hele bestuur woensdagavond zijn vertrek had aangekondigd.

De PvdA-top was woensdag tot even na middernacht bijeen om te bespreken hoe het verder moest, nadat Van Hulten 's morgens had laten weten te zullen opstappen. Aanleiding voor zijn vertrek was een kritische brief van een deel van het bestuur aan zijn adres.

Het aftredende partijbestuur liet in een verklaring weten dat niet het verschil van inzicht rond de koers van de partij of de partijvernieuwing een rol speelde bij het opstappen. Wel wil het bestuur de weg vrij maken voor een gezaghebbend voorzitterschap om door te gaan met partijvernieuwing én met de te verwachten aanbevelingen van een commissie onder leiding van Ruud Vreeman, die rapporteert over de verkiezingscampagne en de oorzaken van de verkiezingsnederlaag. De zakenvrouw Trude Maas, lid van de Eerste Kamer, is gevraagd om naast Ruud Koole toe te treden als lid van het interimbestuur.

''De onderlinge verhoudingen in het bestuur waren zodanig dat de leden niet meer konden samenwerken,'' zei Wouter Bos na afloop van de vergadering van de partijtop. Volgens Bos kon de partij zich in de huidige situatie geen krachteloos bestuur veroorloven. Het interim-bestuur blijft aan tot een partijcongres in het najaar. Volgens een ingewijde waren de verhoudingen in het bestuur al langer slecht en heeft de verkiezingsnederlaag de onderlinge sfeer verder aangetast.

Bos zei te verwachten dat het rapport van Vreeman, dat over enkele weken verschijnt, vooral zal gaan over hoe de partij het in de toekomst beter kan doen. De partij is er niet bij gebaat steeds te blijven kijken naar wat er verkeerd is gegaan, aldus Bos. (ANP)

Lees ook: PvdA-partijvoorzitter treedt af

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden