PlusPS

'Hele familiegeschiedenis is verbonden aan drogisterij Jacob Hooy'

Drogisterij Jacob Hooy op de Kloveniersburgwal is al eeuwen een begrip. De nieuwe eigenaar wil het pand afbreken en er dure appartementen bouwen. 'We hebben er alles voor over om hier te blijven.'

De antieke ladenkasten herinneren aan de tijd dat VOC-schepen de producten aanvoerden voor de drogisterijBeeld Charlotte Odijk

Zet één voet in de winkel van Jacob Hooy op de Kloveniersburgwal 10 en 12 en je bent in een andere wereld. De stilte, de rijke geuren van kruiden en oliën en het oude ­interieur met ­ladenkasten en antieke vaten met Latijnse opschriften brengen je terug naar de tijd waarin de oude VOC-schepen zorgden voor de aanvoer van de producten die ze verkochten in de drogisterij. De twee winkelpanden behoren tot de oudste gebouwen van de Bethaniënbuurt.

Dan valt je oog op de twee verstrengelde slangen van hout boven de toonbank, symbool van Asklepios, de Griekse god van geneeskunde, en het gotische balkenplafond. Tot de ­inventaris behoren vele antieke voorwerpen, zoals een bascule uit 1706. Tussen het winkelpersoneel, dat met hun oude voorschoten ook erg achttiende-eeuws aandoet, staat Rik Oldenboom (52), die met zijn broer Arne (54) het familiebedrijf inclusief een groothandel runt.

Alles gesloopt
"Het is verbijsterend, als je bedenkt dat de nieuwe eigenaar van het oudste winkelpand ons hier uit wil hebben," zegt Rik Oldenboom. Hij grijpt alles aan om te voorkomen dat de drogisterij, opgebouwd door zijn vader, grootouders en verdere voorvaderen, moet vertrekken van de plek waar de winkel altijd gestaan heeft.

Omdat de nieuwe ­bestemming van het pand, woonhuizen, wat betekent dat vrijwel alles moet worden gesloopt, zijn experts van de gemeentelijke afdeling Monumenten en Archeologie al gekomen om de historische waarde van de zaak in kaart te brengen. De winkel was van 'onze oom' Theo Oldenboom, zegt Rik Oldenboom.

In 2004 stevende de zaak af op faillissement en hebben Rik en Arne de zaak overgenomen. Het pand verkocht oom Theo in oktober 2014, omdat hij krap zat, aan de Nederlandse Beleggings Maatschappij (NBM), waarna de drogisterij huurder werd.

Vrijwel direct na de overname heeft de NBM de huur ­opgezegd. Uitzetting is volgens de NBM onvermijdelijk omdat funderingsherstel nodig is, maar inmiddels zouden er technieken bestaan om de reparaties uit te voeren terwijl de winkel open is. De zaak ligt nu bij de rechter.

De eerste rechtszaak hebben de Oldenbooms vorig jaar ­gewonnen. Het uitvoerige rechtbankverslag wijst uit dat Jacob Hooy open kan blijven. Maar de NBM is in hoger beroep gegaan. Het juridisch gevecht slurpt intussen de jaarwinst van de winkel op.

Arne Oldenboom: 'Ik mocht al vroeg mee naar het bedrijf om pakjes en flesjes af te vullen'Beeld Charlotte Odijk

"Wij geven niet op," zegt Rik Oldenboom. "Onze hele familiegeschiedenis is verbonden aan deze winkel. Iedereen kent ons. Maar de winkel is ook ons visitekaartje voor de groothandel met wereldwijde klanten. Chinese toeristen krijgen in het toeristenbureau in Peking het advies om behalve het Rijksmuseum en het Anne Frank Huis ook Jacob Hooy nabij de Nieuwmarkt te bezoeken. We hebben er echt alles voor over om hier te blijven."

Foute spelling
De historie van de drogisterij begint met de koopman 'met paard en sleede' Willem Cornelisz Hooij - gespeld met ij - uit de Lange Leidsedwarsstraat. Zijn zoon Jacobus Hooij begon op 24-jarige leeftijd met zijn bruid, Dina Roose­voort, toen 26, de zaak in 1747 in een kraampje op de Nieuwmarkt. Hij maakte gebruik van de handelsrelaties van zijn vader. Het huidige pand aan de Kloveniersburgwal 12 werd in oktober 1778 gekocht.

Jaartallen en leeftijden werden in die jaren nogal eens door elkaar gehaald, waarna dr. H. Cohen in een proefschrift over geneeskruiden stelde dat de zaak in 1743 was begonnen, wat niet klopt. In 1927 maakte de toenmalige ­eigenaar vervolgens een uithangbord Jacob Hooy - met Griekse y omdat Cohen het zo schreef - waardoor de naam sindsdien Jacob Hooy luidt. Ook staat er in navolging van Cohen, en eveneens foutief, het jaartal 1743.

Daarna ging de zaak vele malen bijna failliet en kwam het in handen van andere families. In 1846, toen de zaken weer eens slecht gingen, verkocht de eigenaar, ­Hendrik Jansen de winkel voor honderd gulden aan Jan Christoffel Oldenboom. Diens vrouw, Grietje ­Bisschop, kocht de bijbehorende pakhuizen achter de winkel. ­Daarna ging de firma over op hun zoon Johan ­Nicolaas Oldenboom.

Zie ook: NBM wil eeuwenoude drogisterij weg hebben

Rik Oldenboom: 'Onze hele ­familiegeschiedenis is verbonden aan deze winkel'Beeld Charlotte Odijk

Over de grens

Jacob Hooy is behalve de naam van de winkel ook de naam van de groothandel van Rik en Arne ­Oldenboom. Die leverde vanaf het begin kruiden aan gerenommeerde bedrijven als Van Wees en Boldoot.

De groothandel bestond aanvankelijk uit twee pakhuizen aan de Hoogkamersgang, een steeg achter de winkel aan de Kloveniersburgwal. In het begin kon er een kleine auto laden en lossen, maar later werd dat door het verkeer onmogelijk.

In 1971 verhuisde de groothandel naar een pand in het dorp Limmen, overgenomen van bollenboer 'blauwe Cor' Valkering. John ­Oldenboom, de vader van Rik en Arne, nam de groothandel over van diens ouders in 1987.

Aanvankelijk bestond de handel uit kruiden, maar inmiddels zijn daar gezondsheidoliën en andere middelen bijgekomen. Jacob Hooy is de grootste leverancier aan De Tuinen/Holland & Barrett.

Ook is het bedrijf internationaal actief, met handel naar onder meer China en Japan, vooral in thee. De groothandel bloeit, maar een familiemuseum in de schuur, waar elementen van de Amsterdamse winkel aan de Kloveniersburgwal is nagebouwd, herinnert elk personeelslid dagelijks aan de herkomst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden