Held

THEODOR HOLMAN

Parijs is drukkend, maar gezellig. Ik ben er maar een dag. Ik wilde schrijven over een vulpen van Jean Paul Sartre die ik misschien krijg, en over een boek over Napoleon van Martin Bril dat ik heb gelezen - over dat laatste morgen meer. Geweldig boek, trouwens.

Terug in mijn hotelkamer is Sarkozy op televisie. Hij meldt dat Ingrid Betancourt ontzet is en veilig op een militaire basis in Colombia zit. Sarkozy, perfect gekleed, is omringd door de kinderen van Ingrid. De ontroering is gemeend. En ik denk: erken het maar, Holman, jij vindt Sarkozy een held.

Ik erken het.

Het komt misschien door het boek van Martin Bril, waardoor ik in ieder klein mannetje een Napoleon zie, maar inderdaad kan ik niet anders dan Sarkozy bewonderen: getrouwd met Carla Bruni, van wie ik nota bene cd's heb, en op het moment dat ik dit schrijf, heeft hij met iedereen in Europa ruzie. Dat maakt zo'n man sympathiek.

Ik hoorde vandaag een schrijver zeggen: ''Zijn populariteit is op een dieptepunt, maar daar geniet hij van.''

En nu zie ik hem op tv met de kinderen van Betancourt.

Is het flauw hem met Balkenende te vergelijken? We weten wel dat wij nu eenmaal niet die heerlijke Franse manier van leven hebben, maar kijk eens naar de presidenten van de vijfde republiek: De Gaulle, Pompidou, Giscard d'Estaing, Mitterrand, Chirac en Sarkozy - minnaressen, corruptieschandalen, militaire coups - en zet daar Drees en Balkenende tegenover. Alleen kontenknijper Lubbers komt in de buurt, maar die had toch de allure van een stuk uitgedroogde kaas.

Sarkozy roemt president Uribe van Columbia, maar doet dat op een manier waardoor hij in Frankrijk de winnaar is.

Ik geniet van zijn gespeelde bescheidenheid. Hoe hij de kinderen omarmt, ze troost en net doet alsof geen camera's in de buurt zijn. Zijn vrouw staat ook expres niet opdringerig ergens achteraan. En ik geniet mee met de Fransen, die hiervan smullen.

Op CNN is het derde onderwerp dat Sarkozy 'a bad start' in de EU had.

Daar wordt in het café hard om gelachen.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden