Hekken, lange bronsttijd en hoge populatie oorzaak hertensterfte in Waterleidingduinen

De massale sterfte onder (mannetjes)herten in de Amsterdamse Waterleidingduinen heeft drie oorzaken. Zo zijn er vorig jaar hekken geplaatst langs het duingebied om de dieren 'binnen' te houden, maar ook duurde de bronsttijd erg lang en is de populatie damherten in het gebied erg hoog. Dat meldt Metro.

Redactie
Een damhert in de bronsttijd. Beeld ANP
Een damhert in de bronsttijd.Beeld ANP

'De strook waar het hek is geplaatst, is een gevoelige plek', aldus André Immerzeel van Waternet (beheerder van het duingebied). 'Er leven hier veel mannetjes die voorheen op de weilanden buiten het natuurgebied graasden. Er is wel voldoende voedsel, maar ze weten het nog niet allemaal te vinden.'

De hoge sterfte dit jaar komt echter niet alleen door de hekken. 'Ook de onverklaarbaar lange bronsttijd waarbij mannetjes niet tot nauwelijks eten en verzwakken, en de hoge populatie dragen bij. Dit is geen goede combinatie gebleken', concludeert Immerzeel.

In januari stierven 50 dieren, vooral mannetjes. Vorig jaar waren het in januari en februari samen 10 dieren en over heel 2012 102 dieren. In 2010 en 2011 stierven 80 en 35 herten. Volgens Immerzeel geven deze aantallen echter een vertekend beeld, omdat bij sterfte in de winter meerdere factoren een rol spelen.

De verwachting van Waternet is dat de sterfte nu zal afnemen, omdat de zwakke dieren inmiddels overleden zijn. Het bedrijf brengt momenteel in kaart wat de gevolgen zijn van het plaatsen van de hekken in het duingebied.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden