Hekeldicht op Marnixstraat

Ga direct naar Amsterdams Mooiste Straat

Vorig jaar herfst vroegen we lezers van Het Parool niet alleen voorstellen te doen voor de mooiste straat van de stad, maar ook voor de lelijkste.

Niet dat die in stemming kwamen, maar een indruk krijgen van de Amsterdamse afkeer is toch altijd aardig. Amsterdammers heten kankerpitten te zijn maar ze kwamen met aanmerkelijk meer mooie straten dan met lelijke. Een keuze uit de lelijkste:

Martijn Boerma noemde de Marnixstraat 'en dan met name het stuk van het Haarlemmerplein tot aan de Rozengracht. Wat een depressieve bedoening met al die grijstinten.'

Irene Riepma is het met hem eens, ze stuurde een compleet hekeldicht op deze 'stinkende goot' waarvan de eerste regels luiden: Oh eindeloze rij massief beton, / troosteloos aaneengeregen stuk verdriet. / Ik zou je van de kaart schrappen als ik het kon.

Mark van Wonderen heeft een brede visie op de lelijkste straat: 'Ik denk aan vrijwel elke straat waar de afschuwelijke Schaeferstadsvernieuwingstroep staat uit de jaren zeventig en tachtig. Lelijke stenen, goedkope afwerking, inspiratieloze architectuur, achterbuurtsfeer door de onveilige nisjes en hoeken, de vele graffiti, schotelantennes en foeilelijke materialen.'

De Adelaarsweg werd genoemd (Ellie van Ooi: 'Altijd in de schaduw. Altijd lawaai. Altijd kuilen in de straat') en de Witte de Withstraat meerdere malen (Lex Sanou: 'Als je vanaf de Kinkerstraat een blik naar rechts werpt, word je instant depressief van de onnoemlijk saaie huizenrij en als je denkt dat je er bijna doorheen bent, komt er een bocht waarna de straat zich nog eens zo ver uitstrekt. Op mijn tandvlees haal ik de Krommert.')

Niet verrassend was dat de Wibautstraat ('de depressieve toegangsweg,' Joanneke Haasbroek) het vaakst naar voren werd geschoven: tweeëntwintig keer. Op twee: de Marnixstraat met veertien nominaties. De Weesperstraat werd twaalf keer genoemd, het Damrak tien keer en het Museumplein zes keer.

En er waren lezers, Maup Nikkels en Pascale Mantel, die zich niet met mooie of lelijke straten wilden bezighouden, maar met mooie en lelijke straatnamen. Enige van hun suggesties: Zakslootje, Dollebegijnensteeg, Kortvoort, Treeftsteeg, Gordijnensteeg, Waaigat, en 'Weg langs het zijkanaal.' Mantel: 'Deze weg ligt op de grens van Amsterdam en Zaanstad. Toen ik het las kreeg ik sterk de indruk dat ze bij de naamgeving geen zin hadden om er veel aandacht aan te besteden. Dat maakt hem toch weer sympathiek.'

We gaan er maar niet over stemmen. (PAUL ARNOLDUSSEN)

Ga direct naar Amsterdams Mooiste Straat

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden