'Heinekens hoofd in wc-pot? Nooit gedaan'

'Een kutfilm.' Dat vinden Heinekenontvoerders Jan Boellaard en Frans Meijer van De Heinekenontvoering, die vanaf volgende week in de bioscopen moet draaien.

In deze loods zaten Heineken en chauffeur Doderer na hun ontvoering in een afgeschermd gedeelte gevangen. Archief © ANP Beeld
In deze loods zaten Heineken en chauffeur Doderer na hun ontvoering in een afgeschermd gedeelte gevangen. Archief © ANP

'Nou ja, misschien is nepfilm wat netter uitgedrukt voor de mensen,' zegt Boellaard, alias De Poes (58). 'Laten we zeggen dat we teleurgesteld zijn,' zegt Meijer, bijgenaamd Stekel (58).

Kort geding
De twee zinnen met hun advocaat Bart van Tuinen op stappen, al hebben ze zich niet aangesloten bij het kort geding dat medeontvoerder Willem Holleeder morgen tegen de film voert.

Via zijn raadsman heeft Boellaard contact gezocht met de filmmakers van producent IDTV Film. Die lieten weten niet met de ontvoerders geassocieerd te willen worden. De kidnappers vinden nu dat hun recht op hoor en wederhoor is geschonden.

Politiefilm
'Het is een politiefilm geworden, die één kant van het verhaal vertelt, en dan nog zwaar overdreven ook,' zegt Meijer. Raadsman Van Tuinen: 'Op een hoop punten gaat de film in negatieve zin veel verder dan de waarheid.'

Ontvoerders Boellaard en Meijer, beiden tot twaalf jaar celstraf veroordeeld voor de ontvoering in 1983, hebben alleen de trailer en wat fragmenten van de film gezien op televisie, maar die stukjes zeiden genoeg. Ze zullen het aan hun advocaat overlaten de hele film te bekijken, want daar hebben ze zelf geen zin in.

Wapens
'Overal worden wapens gebruikt, terwijl wij dat bijna niet hebben gedaan,' zegt Boellaard. 'Je ziet in zo'n stukje hoe Heineken in zijn cel een wapen op zich gericht krijgt dat wordt doorgeladen. Dat is nooit gebeurd.'

'Iemand stopt meneer Heineken met zijn hoofd in een wc-pot. Dat slaat echt nergens op,' zegt Meijer.

Martelen
Boellaard: 'We hebben van horen zeggen dat Heineken op dat soort manieren in de film gemarteld wordt. Dat hebben wij niet gedaan.'

Dat de filmmakers zich zullen beroepen op hun artistieke vrijheid, treft geen doel, vindt raadsman Van Tuinen. 'Er is maar één Heinekenontvoering en die is echt gebeurd. Als je over de rug van deze heren in negatieve zin overdrijft om daar zelf commercieel dik mee te verdienen, is dat laakbaar.' (Paul Vugts)

Lees vandaag meer in Het Parool

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden