Heineken zette SAB op spoor Grolsch

AMSTERDAM - Het is Heineken die het Zuid-Afrikaanse SAB Miller op het spoor van Grolsch heeft gezet. SAB ging noodgedwongen op zoek naar een alternatief toen Heineken eerder dit jaar besloot dochtermerk Amstel in Zuid-Afrika zelf te gaan brouwen.Grolsch accepteerde gisteren een bod van 816 miljoen euro, waarmee SAB Miller bijna tachtig procent meer voor de brouwer overhad dan het bedrijf op de Amsterdamse beurs waard was.

Het bod heeft alles te maken met Grolschrivaal Heineken. De Nederlandse brouwer liet South African Breweries (SAB) ruim veertig jaar in licentie Amstelbier brouwen voor de Zuid-Afrikaanse markt. Begin dit jaar besloot de Nederlandse brouwer die overeenkomst op te zeggen en de productie en de verkoop van Amstel zelf ter hand te nemen.

Dat leidde er toe dat Amstel, het populairste buitenlandse bier in Zuid-Afrika, maandenlang niet te krijgen was. Nog altijd moeten flesjes en fusten Amstel per boot naar het land worden gebracht. Heineken bouwt nu wel een eigen brouwerij in het land.

Het opzeggen van het Heinekencontract zal SAB dit jaar 27 tot 34 miljoen euro kosten, aldus Malcolm Wyman, de financieel topman van SAB Miller. Het bedrijf wil het verloren marktaandeel in het land nu herwinnen met een ander premiumbier van Nederlandse makelij. ''Ik zie mogelijkheden voor het Grolschmerk in Zuid-Afrika.'' Ook in andere delen van Afrika wil SAB Miller Grolsch introduceren.

Daarnaast ziet Wyman kansen voor Grolsch in Zuid-Amerika. Daar troefde SAB Miller in 2005 Heineken af door de Colombiaanse brouwerij Bavaria te kopen, waarop ook de Nederlanders hun pijlen hadden gericht. Bavaria leverde SAB brouwerijcapaciteit en een uitgebreid distributienetwerk op in Latijns-Amerika.

Analist Peter van de Lely van Iris vindt de overname 'zuur' voor Heineken. ''Heineken mist nu de consolidatieslag. Grolsch kan internationaal doorbreken op markten waar Heineken dat nog niet is gelukt. Ze dachten daar: die Grolsch houden we wel klein, maar ze krijgen nu de tweede brouwer ter wereld in de eigen achtertuin.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden