Heineken zet procedure Kooistra op laag pitje

Sjoerd Kooistra. Foto ANP Beeld
Sjoerd Kooistra. Foto ANP

AMSTERDAM - Bierbrouwer Heineken zet alle lopende procedures tegen het concern van de maandag overleden horecatycoon Sjoerd Kooistra op een laag pitje.

Ook zal de brouwer geen uitvoering geven aan het gisteren bekend geworden vonnis van de Amsterdamse rechtbank, waarin wordt bepaald dat Heineken mag overgaan tot ontruiming van de Heineken Hoek op het Leidseplein, Soho in de Leidsedwarsstraat en de Three Sisters Pub aan het Rembrandtplein.

Heineken, dat een vordering heeft op Kooistra's Plassania BV, die is opgelopen tot zeventien miljoen euro, verwacht 'over enkele weken' met de erven van Kooistra om de tafel te gaan zitten.

''We willen binnenkort praten over hoe nu verder,'' zegt een woordvoerder van de brouwer. Vooralsnog is niet duidelijk wie de nieuwe gesprekspartner van Heineken is, al lijkt Kooistra zijn bezittingen te hebben overgedragen aan zijn levenspartner Dick Loorbach.

De positie van advocaat Oscar Hammerstein is op dit moment onduidelijk, omdat hij formeel geen opdrachtgever meer heeft. Overigens vindt er vandaag wel informeel overleg plaats tussen de wederzijdse advocaten.

De lezing dat Kooistra zelfmoord heeft gepleegd, nadat hem was gebleken dat Heineken z'n totale bedrijf wilde overnemen en ontmantelen, werd dinsdag door Hammerstein in de wereld gebracht, maar is van officiële zijde nog steeds niet bevestigd.

Kooistra werd dood gevonden op zijn landgoed in Ubbergen. Justitie denkt woensdag met nadere mededelingen te komen.

Volgens Hammerstein - bij wiens kantoor aan de Keizersgracht dinsdagnacht een inbraakpoging is gedaan, hijzelf was toen in Ubbergen - is er een afscheidsbrief van Kooistra gevonden. Dinsdag sprak hij later op de dag van 'drie schrijfsels'. Volgens de advocaat heeft Kooistra zichzelf verhangen.

Familieleden van Kooistra zeiden zich niet te kunnen voorstellen dat de horecamagnaat door zelfmoord om het leven is gekomen. ''Wij denken dat hij is geliquideerd,'' liet een van hen weten.

Volgens het familielid had Kooistra wel vijanden en zijn veel mensen de dupe geworden van de bieroorlog tussen hem en Heineken. ''Bovendien had hij zoveel panden, dat hij daar makkelijk een van had kunnen verkopen om schulden mee af te lossen. Maar wij realiseren ons dat hij zowel geliefd was als gehaat.'' (ALBERT DE LANGE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden