Heineken verliest zaak uitbesteding werknemers

Werknemers die door hun werkgever overgeheveld worden naar een andere onderneming, behouden de rechten die zij bij hun oude werkgever ook hadden. Dat is de strekking van de uitspraak van de Hoge Raad in een zaak die cateringsmedewerkers en vakbond FNV hadden aangespannen tegen Heineken en cateraar Albron. De Hoge Raad heeft een eerdere uitspraak van het Europese Hof van Justitie over de uitbesteding van werknemers bevestigd en toegelicht.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

De zaak speelde al sinds 2005, toen Heineken zijn catering uitbesteedde aan Albron. De medewerkers konden mee naar de nieuwe werkgever, maar kregen daardoor een aanzienlijk lager loon, soms ruim 50 procent minder. De werknemers vochten dit aan en kregen van lagere rechtbanken gelijk. En ook het Europees Hof van Justitie oordeelde dat medewerkers na een zogenoemde 'overgang van onderneming' hun rechten moesten behouden.

Het gerechtshof in Amsterdam nam de uitspraak van het Europees Hof van Justitie over, maar Albron en Heineken gingen nog eens in beroep. Nu heeft ook de Hoge Raad de rechten van 'uitbesteedde' werknemers bevestigd. De uitspraak is volgens juristen ook van toepassing op vergelijkbare situaties. De betrokken medewerkers zouden nu aanspraak kunnen maken op forse schadevergoedingen.

Een woordvoerder van Heineken liet dinsdag weten dat het bedrijf al vorig jaar regelingen heeft getroffen met de meerderheid van de betrokken cateringmedewerkers. Met zeven mensen zouden nog afspraken moeten worden gemaakt over schadevergoedingen. Hoe dit vorm gaat krijgen, zal opnieuw door een rechter moeten worden bepaald.

FNV reageerde dinsdag verheugd op de beslissing van de Hoge Raad. Volgens een woordvoerster heeft de uitspraak grote gevolgen voor de positie van werknemers en voor het arbeidsrecht. 'Werkgevers kunnen hun mensen niet meer zomaar lozen'. Volgens de FNV zal nu Albron in ieder geval met terugwerkende kracht het beloningsverschil alsnog moeten uitbetalen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden